Scorsese nosti Hoffan nimen jälleen pinnalle – maailman tunnetuin katoamistapaus on noussut esiin jopa kotimaisissa rap-teksteissä

The Irishmanin inspiroimana Klangi nostaa esiin muutaman Hoffa-viittauksen takavuosilta.

Ohjaajalegenda Martin Scorsesen kauan odotettu mafiaeepos The Irishman on nyt saapunut sen tuottaneen suoratoistopalvelu Netflixin valikoimaan. Robert De Niron, Al Pacinon ja Joe Pescin tähdittämä draama käsittelee ammattiyhdistysjohtaja Jimmy Hoffan katoamista, josta on muodostunut populaarikulttuurin tunnetuin katoamistapaus.

Ei ole siis mikään ihme, että Hoffan nimi heitetään ilmoille rap-teksteissä tyypillisesti silloin, kun jonkun kuvaillaan katoavan jälkiä jättämättä. Toisinaan häneen tehdään viittauksia muutenkin: esimerkiksi Raekwon on kuvaillut elävänsä leveästi kuin Hoffa, kun taas Jay-Z on puhunut rahanpesusta Hoffan aikoinaan johtaman Teamsters-ammattiyhdistyksen tapaan.

Katoamistapauksen myyttisyydestä kertoo sekin, että Hoffa on noussut useampaan otteeseen esiin myös kotimaisissa rap-lyriikoissa. Ensimmäinen viittaus on jo 1990-luvulta, jolloin aihe oli pinnalla muun muassa Jack Nicholsonin tähdittämän elokuvan takia.

Mutta missä kappaleissa Hoffan katoaminen on tuotu kuuntelijan tajuntaan? Tsekkaa Klangin poiminnat alta.

Do ’Dat Shit (Remix) julkaistiin Nueran ensimmäisellä CD:lle painetulla demolla vuonna 1996.

Nuera – Do Dat ’Shit (Remix) (1996)

Yksi isoimmista Nuera-klassikoista on vuoden 1994 Breakfast-kasetilla julkaistu Do ’Dat Shit, joka löi monet ällikälle vähintäänkin omalaatuisella haitarisämplellään. Hymyjen maa -dokkarin keskiössä olleen Tuomas Kelan eli Thomaksen tuottamasta kappaleesta tehtiin myöhemmin remixikin, jonka lyriikoissa Dream namedroppaa Hoffan: ”I’m fat like Big Poppa, I think ya had enougha / It’s time for me to disappear, I’m out like Jim Hoffa”.

Paleface – Keep Hope a Lie (2001)

Paleface pudottelee The Pale Ontologist -debyytillään paljon nimiä ja viittauksia, joiden viitekehys on täysin amerikkalainen. Yksi nimistä on Hoffa, jonka katoamiseen hän viittaa Keep Hope a Lien sanoituksissa. Olikohan viittaus mukana jo kappaleen aiemmassa versiossa eli vuoden 1997 Hoax-demossa?

Kemmuru – Adios (2006)

Kemmuru diggaa vinyyliä, ja siksi kolmikon ensimmäisen Monspin kautta tulleen julkaisun vinyylipainoksella oli mukana extraraita nimeltä Adios. XO Recordsin Miks nauha -mixtapellekin päätynyt träkki on todennäköisesti ensimmäinen suomenkielinen rap-kappale jossa viitataan Hoffaan Jodarokin kuvatessa liikkeitään: ”Jengi luulee kadonneeks ku Jimmy Hoffaa”.

Loost Koos – Wincave / shotgun (2013)

Yhtä lailla Jodarokin Freerap-kollegaa Särreä on kiinnostanut Hoffan selittämätön katoaminen. Loost Koosin edellisellä isommalla projektilla Wincave Mixtape, Vol. 1 onkin mukana viittaus Hoffaan raidalla Wincave / shotgun. Kaikesta päätellen mixtapelle pitäisi olla tiedossa Vol. 2, mutta ainakaan toistaiseksi sellaista ei löydy mistään niin kuin ei… No, jätetään tämä tähän!