Radio Cityn aamujuontajan suunnitelmissa oli oma soololevy – kuuntele ennenjulkaisematon kappale

Eerika Leinonen

Mikko ”Tikku” Honkasen soololla oltaisiin kuultu useampaakin tunnettua artistia.

Useimmille helsinkiläinen Mikko Honkanen on tuttu Radio Cityn aamujuontajana, mutta hiphop-piireissä miestä kuultiin mikrofonissa jo vuosikausia ennen radio-uraansa. Moni ei kuitenkaan tiedä, että niin Helpuksessa kuin Voittajafiiliksessäkin vaikuttaneella Tikulla oli suunnitelmissa julkaista soololevykin.

2000-luvun alkuvuosina muutaman omakustannelevyn osana Helpus-kokoonpanoa julkaisseen Honkasen Mukana-soolodebyytin oli tarkoitus tulla ulos vuonna 2003. Levyä oli tuottamassa muun muassa tuolloin uraansa vasta aloittelemassa ollut huipputuottaja Sakke Aalto, jonka biittiin Honkanen kirjoitti kappaleen Paratiisin Eeva.

– Kävin Saken luona silloin kertomassa että miten haluan että se biitti menee ja mitä tulee loppuun. Ei sitä juurikaan pitänyt muuttaa, jos ollenkaan. Sakke oli heti korkeammalla kuin muut. FruityLoopsilla se silloin teki, mikä oli ehkä vähän erikoista, Honkanen muistelee.

Klassikko, B’Koy alias Brandon Bauer ja Honkanen. Kolmikko teki yhdessä raidan nimeltä Pois alta.

Kappaleella fiittasi Rockin’ Da North -projekteissakin vaikuttanut ja samana kesänä oman soolosinglensä julkaissut suomalais-amerikkalainen laulaja Sophie. Honkasen mukaan jokaiselle kappaleelle oli määrä tulla vähintään yksi fiittaaja, ja sellaisiksi olivat lupautuneet esimerkiksi Pyhimys, Heikki Kuula sekä Brandon Bauer.

– Tietääkseni se Pois alta -biisi oli Brandonin eka fiitti. Näin muistelen. Muistelen myös että se oli nauhoittanut vain yhden biisin siihen mennessä, joka oli How U Feelin’. Olin silloin Saken kanssa studion puolella kun B räppäs sen biisin.

Honkanen teki useimpien levynsä vierailijoiden tapaan musiikkiaan Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen Lönnrotinkadulla sijainneissa Hattutehtaan tiloissa. Miksaamattomia mutta muuten lähes valmiita kappaleita oli nipussa kymmenkunta, ja levy oli valmistumassa hyvää tahtia.

– Sit menin miksaamaan sitä ja en löytänyt yhtään biisiä mistään. Kun kysyin että missä kaikki mun biisit on, niin sit joku kertoi että kovalevy meni paskaksi. Jaahas. En jaksanut aloittaa enää alusta.

Honkanen ja Mats ”Tha Killa” Takila, joka on auttanut useita kotimaisia rap-artisteja heidän uriensa alkuvaiheissa.

Murmurecordings-diggarin soololle kävi siis aika lailla samoin kuin Ceebrolisticsin Separated Shades -albumille, jonka masterin kolmikon MiniDisc-soitin pyyhki bittiavaruuteen. Ceebroista poiketen Honkanen ei kuitenkaan aloittanut heti tekemään korvaavaa projektia valtavasti aikaa ja vaivaa vaatineen kadonneen soolonsa tilalle.

– Mulla meni niin isosti fiilis kaikesta sooloon liittyvästä, että päätin ainakin olla koko loppuvuoden 2003 tekemättä mitään sooloon liittyen. Nauhotin ja miksasin omaa levyäni Mats Takilan neuvoilla ja valvonnassa, mutta kaikki into miksaamista kohtaan katosi samalla kun biisitkin.

Honkanen pääsi kaikesta huolimatta julkaisemaan musiikkia vielä samana syksynä, kun Helpus sainattiin Kingsize Entertainmentille. Soolouraa hän ei ole enää harkinnut.

– Kun saatiin Huomenna-levy valmiiksi ja julkaistua marraskuussa 2003 niin päätin että yksin en enää koskaan tee. Eli soolohaaveet haudattiin silloin. Myöhemmin tuli Voittajafiilis-levy ja muutama muu ja oon aina nauttinut ryhmässä tekemisestä ja siitä, että joku muu – yleensä Mängi tai Ezra – on vastuussa kaikesta koneella työskentelystä ja varmuuskopioista.

Levyn kansi, joka olisi jälkikäteen ollut Honkasen mielestä outo. ”Levyn nimi oli Mukana, koska jokaisessa biisissä oli vieras.”

Nyt Pikku G:n tuplaajanakin tunnettu Honkanen ilmoittaa jääneensä virallisesti eläkkeelle MC:nä. Hänen ääntään pääsee silti kuulemaan jatkossakin Radio Cityn aamuissa.

– On vähän outoa että nykyään mä oon meistä kahdesta se, joka hoitaa kaiken lähetystekniikan ja painelee napeista. Toisaalta silloin kun jotain menee vikaan tai joku järjestelmä kaatuu niin Ville Kinaret hoitaa ne aina kuntoon.

Kuuntele ennenjulkaisematon Paratiisin Eeva -kappale alta. Sacriksen a.k.a. Sakke Aallon tuottama raita on nauhoitettu vuoden 2002 puolella.

https://youtu.be/yK3Efo-9pcM