Playboi Cartia tuottanut 1ilmari on ehkä Suomen tämän hetken isoin tuottajalupaus maailmalle

1ilmarilla oli poikkeuksellisesti peli auki ulkomaille ennen Suomea. Ensimmäiset tuotannot kotimaassa on edelleen julkaisematta.

Nuori helsinkiläistuottaja tekee huomisen soundia tänään.

Suunnannäyttäjä, joka on soundinsa puolesta vähintään pari askelta muita edellä? Tulevaisuuden superstara?

Helsinkiläisestä 1ilmarista ei ole ainakaan liioittelua puhua pioneerina, sillä hänen tekemästään hyperpopista tulee todennäköisesti muodostumaan muutamassa vuodessa iso trendi. Oman hyväksyntänsä EDM:stä ja konemusiikista vaikutteita hakevalle tuottajalle on viimeksi antanut itse Playboi Carti, joka on yksi SoundCloud-räpin ikoneista.

Linkkinä atlantalaislähtöisen räppärin leiriin toimi tuottajakollektiivi 808 Mafian jäsen Lil88, joka osatuotti Beno!-kappaleen Cartin jouluna ilmestyneelle Whole Lotta Red -kakkosalbumille. Nyt A$AP Rockyn mentoroima artisti on äänittänyt 1ilmarin ja Lil88:n yhdessä tekemään pohjaan, joka oli kaksikon ensimmäinen kollabo.

Kappaleen julkaisusta ei toistaiseksi ole sen tarkempaa tietoa. Teoriassa se saattaa olla osa Whole Lotta Redin tulevaa deluxe-versiota.

Mutta miten nuori lukiolainen on päätynyt näihin ympyröihin? No, skillssien lisäksi ajalle tyypillisesti verkostoitumalla sosiaalisessa mediassa.

– Koodasin Instagramin DM:n kaut ja kysyin minne voin pistää looppei, siit se lähti, 1ilmari kertaa.

Vuonna 2003 syntynyt tuottaja on tehnyt biittejä yläasteikäisestä ja tähdännyt koko ajan ensisijaisesti Yhdysvaltoihin. Siellä hänen biiteistään ovat vakuuttuneet ainakin Steven Moses, Cameron Azi, Kura sekä Cartin uusi sainaus Destroy Lonely.

Urastaan 1ilmari kiittää ennen kaikkea ystäväänsä Rasmus Solloa, jonka hän on tuntenut lastentarhasta asti. Sollo esitteli 1ilmarille musiikinteko-ohjelma GarageBandin, mikä sai tuottajan aloittamaan musiikinteon äitinsä kannettavalla.

– Sama äijä kerto mulle Skorpionist ja näytti Instagramista mun nykysen managerin, jonka kautta päädyin Skorpparille, 1ilmari lisää.

Suomessa 1ilmari on osa Skorpionin tuottajatiimiä, johon kuuluu hänen lisäkseen muun muassa äskettäin oman markettinsa musiikintekijöille avannut 4eva. Luonnollisesti tiedossa on siis tuotantoja ulkomaisten nimien ohella Skorpionin artisteille, ja itse asiassa Cartille varattu biitti oli aluksi menossa yhdelle heistä.

MELO:n piti alun peri hypätä toho biittii mitä Carti käytti, ois ollu toka biisi sen tulevalt albumilt, 1ilmari paljastaa.

”Vauva-äänistä” Cartia 1ilmari on kuunnellut vuodesta 2016, jolloin muotitietoinen räppäri julkaisi hittinsä Broke Boi. Kappale vakuutti 1ilmarin paitsi Playboi Cartin omalaatuisuudella niin myös tuotannollisesti.

– Muistan viel köksäntunnil, ku löysin sen ja mietin, et joku päivä mäki teen yht hyvii biittei.

Alle viisi vuotta Broke Boin jälkeen Carti on 1ilmarin omalla biitillä, mitä hänen on edelleen vaikea käsittää. 1ilmari ei ollut uskaltanut toivoa tällaista tilannetta edes Jimi Vainin kustomoitua Cartille Jordanit.

– Se oli tosi leija, mut en ikin aatellu, et mitään tälläst kävis mulle!

Vaikka maailma on muuten sekaisin, niin musiikkimaailmassa tapahtuu 1ilmarin mielestä koko ajan hienoja asioita. Hänen huomionsa ovat vieneet etenkin hollantilaiset tuottajat, joiden melodioita ja tapaa yhdistellä EDM-soundeja klassisiin trap-soundeihin hän pitää sairaina.

Omiksi viime aikojen kohokohdikseen 1ilmari sanoo Cartille menneen biitin ohella diilin sainaamisen. Listaa 1ilmari jatkaa sillä, että hänellä on nyt mahdollisuus musiikintekoon niiden ihmisten kanssa jotka häntä alun perin motivoivatkin tekemään nykyistä soundia.

Esimerkiksi Lil Uzi Vertin tuottajia 1ilmari kertoo katsoneensa ylöspäin ja aloittaneensa heidän inspiroimanaan virtuaalisten hyperpop-biittien tekemisen. Muutamia kuukausia myöhemmin hän olikin jo esikuviensa yhteistyökumppani.

– 90 % mun viime vuoden biiteistä on niitten kaa, 1ilmari nauraa.

Tällä hetkellä 1ilmari käy lukion toista luokkaa, mutta opiskelu on hieman jäänyt muun tekemisen jalkoihin. Musiikki on selkeästi ottanut etusijan hänen elämässään, eikä yo-kirjoitukset tai mahdollisten jatko-opiskelupaikkojen hakeminen huoleta häntä.

– Viime aikoin oppinu, et kaikki on mahollista kunha unelmoi tarpeeks ja työskentelee viisasti ja on valmis uhraa asioit uran etee!