Pako unelma-elämään – yhä useamman uuden kotimaisen rap-videon takana on Nicklas

Niklas Ahorinta ja Niclas Roms.

Mikäli seuraat rap-kenttää, niin todennäköisesti olet jo nähnyt kaksikon työnäytteitä.

Suomessa julkaistaan nykyään vähintään satoja rap-videoita vuosittain. Tekijöitä siis riittää, mutta viime aikoina kenttää seuranneet ovat silti varmasti laittaneet merkille poikkeuksellisen tuotteliaat nimet Niklas Ahorinta ja Niclas Roms.

21-vuotiaat espoolaiset tapasivat aikoinaan neljäsluokkalaisina paikallisessa Eskape-skeittiparkissa. Ensimmäiset yhteiset videot olivatkin nimenomaan skeittivideoita, jotka editoitiin Windows Movie Makerilla.

Niitä seurasi useamman vuoden tauko, kunnes kipinä erilaisten videoprojektien tekemiseen syttyi uudelleen. Ahorinnan innoittajana toimi etenkin somevaikuttaja Jay Alvarrezin ”dream life” -tyyppiset videot, joissa tämä matkustaa eksoottisiin lokaatioihin ottaen usein osaa erilaisiin extremelajeihin.

–  Aloin miettimään, että jos minua pystyi yksi video inspiroimaan niin paljon että halusin mennä maailman ympäri katsottuani sen, niin ehkä minäkin voisin aiheuttaa jollekin videoita seuraavalle samanlaisen inspiraation ja hyvän fiiliksen jostain teoksestani.

Yksi Ahorinnan ensimmäisistä isoista yhteistyöstä oli heti alkuun oikeasti ison toimijan kanssa, sillä hän pääsi tekemään pari projektia Ilta-Sanomille osana Outdoor Filmsiä. Yksi niistä keskittyi Eetu Toropaiseen, joka oli voittanut skeittauksen Suomen mestaruuden 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien sarjassa.

Sittemmin yhteistyökumppanit ovat olleet enimmäkseen artisteja ja levy-yhtiöitä. Tällä hetkellä Ahorinta ja Roms keskittyvätkin ennen kaikkea musiikkivideoihin.

Ensimmäinen ison levy-yhtiön projekti jota Nicklas-duo oli mukana tekemässä oli Shueib Dahirin ohjaama Lukas Leonin Kokkaan-video.

MFF avasi tulvaportit

Musiikkivideot tulivat nopeasti mukaan kuvioihin vuoden 2017 loppupuolella kaverusten huomattua heidän yhteisen tuttavansa hakevan videokuvaajaa. Duo tarttui haasteeseen ja ensimmäinen musiikkivideo tehtiin muun muassa Cvshbabyn edustaman MMF:n eli Märkä Money Family -kollektiivin artistille nimeltä KP.

Video poiki lisää töitä, ja nyt yhteisen Nicklas -nimen alla työskentelevän tiimin ansioluettelossa on yhteistyökumppaneita vaikka muille jakaa. Niistä toistaiseksi isoimpia ovat williamLukas Leon, Sexmane, Ege Zulu, Madboiali, Averagekidluke ja SKII6.

Duon mielestä mielenkiintoisimpia ovat olleet isommat tuotannot kuten williamin Flyys sekä Lukas Leonin ja Kuben Kokkaan-yhteistyö. Samalla niihin ovat kuuluneet erikoisimmat haasteet: esimerkiksi williamin videolle haluttiin mukaan lapsia, joiden löytäminen osoittautui yllättävän vaikeaksi.

– Myös projekti, jonka teimme QcSho-nimiselle UK-artistille oli todella mielenkiintoinen. Osa videosta kuvattiin jonkun toisen kuvaajan toimesta Englannissa, minkä jälkeen QcSho lensi Suomeen kuvaamaan kanssamme pätkän Helsingissä. Sitten ajoimme Kolille kuvaamaan loput vuoren huipulta. Matkoihin meni 13 tuntia ja kuvasimme yhteensä kaksi tuntia, eli oli aikamoinen roadtrip mennä sinne asti kuvaamaan pariksi tunniksi!

Toisinaan matkassa on muuttujia, joihin kukaan ei ole osannut etukäteen varautua. Sellaisia edustaa muun muassa kameran ja linssin välissä olevan adapterin hajoaminen kesken Madboialin Vaihtoehtoi-videon kuvausten.

– Saimme onneksemme korjattua tilanteen jesarilla, Ahorinta kertaa.

Madboialille Niklas Ahorinta ja Niclas Roms ovat tehneet useammankin videon.

Niclas Roms

Laadusta tinkimättä

Mutta mikä tekee kaksikosta hyvän tiimin? Ahorinnan mukaan ainakin se, että heidän välillään vallitsee syvä kunnioitus ja luottamus pitkään lapsuudesta asti kestäneen ystävyyssuhteen takia.

– Pystymme tsemppaamaan toisiamme ja jos jokin on vialla, niin voidaan puhua siitä avoimesti. Se on ehkä tärkeintä näissä hommissa, Roms pohtii.

– Molemmilla on omanlaisia puolia videoiden teossa, jotka tukee toinen toistaan. Näin saadaan yleensä tosi hyvä lopputulos, Ahorinta lisää.

Normaalisti työnjako menee heillä niin että ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus tehdään aina yhdessä, mutta editoimisen hoitaa pääsääntöisesti Ahorinta. Tosin lähiaikoina editointikin on alkanut hiljalleen muuttua tiimityöksi.

Kun portfolio kasvaa pelkästään tänä vuonna kymmenillä musiikkivideoilla, niin voisi kuvitella että riskinä olisi itsensä toistaminen sekä tekemisen muuttuminen tekniseksi suorittamiseksi. Molemmat tunnustavat että he keskittyisivät mieluummin isompien resurssien tuotantoihin, mutta heidän mukaansa ideoista ei ole pulaa vaikka pienempiä projekteja onkin paljon.

– Kohtelemme jokaista projektia erillisenä haasteena emmekä massatyönä joten laatu ei kärsi projektien määrästä huolimatta, mutta normaalia on sekin että videoiden tekijöillä jotkut videot saattavat muistuttaa toisiaan oman tyylin takia. Pidämme itseämme inspiroituneena sillä, että haluamme päästä pidemmälle ja jokainen tehty video on askel eteenpäin. Myös uudenlaiset efektit ja kuvaustyylit videoissa antavat inspiraatiota laajentaa osaamisalueita ja visuaalisia ilmeitä, Ahorinta kertoo.

williamin Flyys-video on Nicklas-kaksikon mielestä heidän onnistunein videonsa.

Sauli Niiranen

Ei lokeroitumiselle

Vaikka sekä Ahorinnan että Romsin kuulokkeissa soi eniten rap, drill ja r’n’b, ei kaksikko halua kuitenkaan jumiutua työssään niihin. Osoituksena siitä toimii esimerkiksi hiljattain Tuure Boeliuksen uuteen Heinäkuu-biisiin tehty lyriikkavideo.

– Pääosin tulee tarjouksia rap-videoille, mutta ollaan kyllä inessä kaikenlaisille genreille, Roms toteaa.

Lokeroitumista on tarkoitus välttää myös isossa kuvassa. Vaikka Nicklas tunnetaankin tällä hetkellä musiikkivideoista, niin molemmat ovat kiinnostuneita kaikenlaisista muistakin liikkuvan kuvan projekteista.

– Teimme juuri hetki sitten esimerkiksi yksityiselle FedeFades-parturille promovideon, joka onnistui tosi hyvin. Olen myös tehnyt Maria 01 -rakennuksessa kaikennäköisiä rakennukseen ja arkkitehtuuriin liittyviä erilaisia projekteja, joita on nyt kylläkin ollut paljon vähemmän. Olemme todella kiinnostuneita mainosvideoista ja muista isommistakin tuotannoista, Ahorinta sanoo.

Lisäksi Metropolia-ammattikorkeakouluun elokuva- ja tv-puolen opiskelijaksi hakenutta Ahorintaa kiinnostaisi musiikin tuottaminen. Onkin pakko kysyä tällä hetkellä nimenomaan musiikkivideoiden tekemiseen erikoistuneilta nuorilta: onko kumpikaan tehnyt koskaan omaa musiikkia tai suunnitellut sellaisen julkaisemista?

– Ei olla, tai no on tuol SoundCloudin puolella sellane himmee bängeri minkä oon tehny mun yhen kaverin Topin kanssa, mutta siitä ei tarvii kertoa sen enempää, Roms nauraa.

Soittolistan Nicklaksen musiikkivideoista näet alta. Lisätietoa kaksikosta ja heidän videoistaan löydät täältä.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.