Onko Tupac Shakur ollut keikalla Suomessa? Helsinkiin palaava Digital Underground laittaa spekulaatioille pisteen

Digital Undergroundin livekokoonpanon muodostavat Money B ja Young Hump.

Klangi haastatteli 2Pacin maailmalle esitelleen rap-ryhmän tämänhetkistä livekokoonpanoa.

Helsingin Ruoholahdessa sijainnut Lepakko on jäänyt historiankirjoihin ensimmäisen kotimaisen hiphop-sukupolven keskeisenä kohtaamispaikkana. Samassa paikassa järjestettiin jamien lisäksi osa ensimmäisistä isoista rap-keikoista Suomessa, joista yksi oli Digital Undergroundin keikka marraskuussa 1989.

Nyt kalifornialaisryhmä palaa Suomeen lähes kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa keikkapaikkana toimii Lepakon seuraaja Nosturi, jossa järjestetään ensimmäistä kertaa uusi kaksipäiväinen hiphop-tapahtuma nimeltä Jump Around Fest. Ennen Digital Undergroundia lavalla nähdään Kalle KinosSilkinpehmee sekä MC Kajo ja Vicci. Tapahtuman toisena ulkomaalaisena buukkauksena toimii gangsta rap -pioneeriryhmä N.W.A:n jäsen DJ Yella, joka ottaa lavan haltuun muiden artistien kanssa seuraavana iltana.

Klangi haastatteli Digital Undergroundin tämänhetkistä livekokoonpanoa, jonka muodostavat alkuperäisjäsen Money B sekä ryhmän keulahahmon Shock G:n suojatti Young Hump. Haastattelussa saadaan muun muassa lopultakin päätökseen vuosikausien kädenvääntö siitä, nähtiinkö rap-ikoni 2Pac aikoinaan Lepakossa. Lue lisää alta!

Doowutchyalike-hitistä tulee kuluneeksi jo kolmekymmentä vuotta. Mitä ajatuksia Digital Undergroundin varhaiset ajat herättävät ja mikä pitää ryhmän edelleen hengissä?

Money B: ”Digital Undergroundin alkuajat olivat siunaus ja oppimatka, vähän kuin lääkiksen suorittaminen lääkärille. Opimme niin monia asioita yrityksen ja erehdyksen kautta. Tuntuu kuin olisin tehnyt jokaisen mahdollisen virheen tässä bisneksessä vähintään kahdesti. Olen onnellinen saadessani yhä tehdä sitä mitä rakastan elääkseni. Haluan myös antaa takaisin kulttuurille joka on antanut niin paljon itselleni, joten olen innokas jakamaan tietouttani uusien tulokkaiden kanssa.”

Shock G on olennainen osa Digital Undergroundia, mutta hän ei ole osa ryhmän tämänhetkistä livekokoonpanoa. Mitä Shock G siis tekee tällä hetkellä?

Money B: ”Shock ottaa iisisti. Hän pitää taukoa henkilökohtaisista syistä ja ollakseen enemmän perheensä kanssa. Hän on myös aivot Money B:n ja Young Humpin takana. Hän esitteli meidät toisillemme ja ehdotti että voisimme työskennellä yhdessä. Koko ryhmän paluun suhteen kannattaa olla valmiina…”

Young Hump, seuraat nyt alkuperäisen Humpty Humpin jalanjälkiä. Miten päädyit Shock G:n suojatiksi ja Digital Undergroundin uusimmaksi jäseneksi? Millaista kokoonpanossa on ollut?

Young Hump: ”Mukana oleminen on iso kunnia ja niin hauskaa kuin vaatteet päällä on mahdollista olla! Tilaisuus osui kohdalleni kuin maahan iskeytyvä meteoriitti. Hohtava nenä ja tietotaito siitä, kuinka irrotellaan. Shock G näytti minulle vihreää valoa ja Money B ohjaa alusta. Minä vain tanssin ja kerron vitsejä.”

Ensimmäisestä keikastanne täällä on kulunut jo lähes kolmekymmentä vuotta. Muistatko Money B alkuperäisjäsenenä mitään siitä?

Money B: ”Suomesta mieleeni jäi edellisellä kerralla se, että siellä oli todella kylmä! Muistan myös että joku faneista olisi halunnut lenkkarini. Ne olivat Nike Cortezit. Hän perusteli pyyntöään sillä että saisin uuden parin helposti kotimaastani, mutta ne olivat ainoat lenkkarit mitkä itselläni oli tuolloin mukana. Olimme vasta aloittelemassa enkä ollut niin rahoissani, ha ha!”

Suomalaisissa hiphop-piireissä on jo pitkään spekuloitu asiasta, joten on pakko kysyä: oliko 2Pac mukana keikallanne Lepakossa marraskuussa ’89? Hän ei ikinä ollut omalla keikallaan täällä, mutta ’Pac oli tunnetusti Digital Undergroundin roudari ja hypeman uransa alkumetreillä…

Money B: ”Tupac ei ollut mukanamme talven 1989 Euroopan-kiertueella. Hänen ensimmäinen rundinsa Digital Undergroundin kanssa oli keväällä 1990 Big Daddy Kanen Yhdysvaltojen kiertueella.”

Olitte mukana muutaman vuoden takaisessa All Eyez On Me -elokuvassa, joka käsitteli 2Pacin elämää. Millainen kokemus sen tekeminen oli ja mitä mieltä olette lopputuloksesta?

Money B: ”All Eyez On Men tekeminen oli uskomaton kokemus! Mielestäni elokuva oli niin todenmukainen kuvaus Tupacista kuin alle kolmetuntisesta elokuvasta oli mahdollista tehdä. Uskon että jokainen kuvauksissa avustajista ohjaajaan antoi kaikkensa tehdäkseen siitä niin autenttisen kuin mahdollista.”

Mikäli Digital Undergroundista tehtäisiin vastaavanlainen leffa, niin ketkä haluaisitte nähdä näyttelemässä teitä?

Young Hump: ”Money B näki paljon vaivaa valmistautuessaan omaan suoritukseensa, joten olisi väärin jos joku muu näyttelisi häntä ja veisi häneltä sen ilon. Money B:n näyttelijän täytyy olla Money B. Omalla kohdallani voisin tehdä roolin itse tai antaa kunnian loistavalle Chris Brownille.”

Oletteko koskaan kuulleet suomalaista hiphop-tuotantoa? Haluaisin kuulla mitä mieltä olette saman illan muiden artistien kappaleista. Laitetaan ensimmäisenä soittoon Kalle Kinoksen Tehään jotai tyhmää, toisena MC Kajon ja Viccin Tulta sekä kolmantena Silkinpehmeen Hektinen.

Money B: ”Kaikki kolme raitaa ovat hyvin tuotettuja. On virkistävää kuulla, että jokaisella on oma uniikki tyylinsä. Henkilökohtainen suosikkini näistä on MC Kajon ja Viccin Tulta. Pidän siitä energiasta mikä kaksikosta välittyy. Toimisi hienosti livenä.”

N.W.A:n DJ Yella on myös tulossa keikalle Jump Around Fest -tapahtumaan. Teidän välillänne on erikoinen linkki, kertoisitko siitä hieman tarkemmin?

Money B: ”Atron Gregory, joka alun perin sainasi Digital Undergroundin TNT Recordsille, aloitti aikoinaan Ruthless Recordsin kiertuemanagerina. Olemme suoria N.W.A:n jälkeläisiä.”

Mitä Digital Undergroundilta on lupa odottaa kun nousette lavalle Jump Around Festeillä?

Young Hump:
 ”Keikalta ja etenkin Money B:ltä on lupa odottaa paljon. Young Hump taas on äärimmäisen kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista ja erityisesti suomen kielestä. Young Hump harrastaa J. R. R. Tolkienia, joka loi haltioille oman kielen kirjoihinsa. Heidän kielensä perustuu pääasiassa suomen kieleen. Hump on tämän johdosta hankkinut jopa kustomoidut sukat Suomesta!”

Digital Underground keikkailee Jump Around Fest -tapahtumassa Helsingin Nosturissa lauantaina 9. maaliskuuta. Lisätietoa tapahtumasta täältä.