Muistatko tätä? Kärkikastin hiphop-tuottajat ottivat toisistaan mittaa Suomessa

Just Blaze ja The Alchemist nähtiin Suomen ensimmäisessä ja toistaiseksi ainoassa hiphop-ikonien soundclashissa.
Helmi Padatsu

Korona-aikana Verzuz-battlet ovat kovassa huudossa, mutta on sitä ennenkin osattu.

Koronaviruksen aiheuttaman sosiaalisen eristäytymisen aikakaudella keikkojen korvikkeeksi ovat nousseet virtuaaliset livekokemukset, joita edustavat muun muassa nimekkäiden artistien väliset Verzuz-battlet. Hiphop-tuottajista niissä on nähty esimerkiksi koko genren historian keskeisimpiin suunnannäyttäjiin lukeutuvat DJ Premier ja RZA.

Moni ei kuitenkaan välttämättä muista, että vastaavaa on nähty Suomessakin jo viime vuosikymmenen alkumetreillä. Erona oli se, että yleisö pääsi todistamaan kahden tuottajaikonin mittelöä samassa tilassa ainoastaan muutaman metrin etäisyydeltä artisteista.

Toukokuussa 2010 eurooppalaisilla oli mahdollisuus päästä fiilistelemään hiphopia hiukan spessummassa muodossa, kun Just Blaze ja The Alchemist lähtivät yhteiselle soundclash-rundille. Kiertueen päätteeksi kaksikko kohtasi toisensa helsinkiläisen Virgin Oilin lavalla järjestetyssä biittibattlessa, joka oli ensimmäinen laatuaan ainakin tämän tason tekijöiltä Suomessa.

Illan järjestäjänä toimi Game Room Entertainment, jonka mukaan huipputuottajat onnistui houkuttelemaan paikalle yli 500 räppipäätä. Kymmeniä muitakin keikkoja järjestämässä ollut Joro ei enää muista itse battlesta yksityiskohtia, mutta kumpikin sen osapuolista jäi hänen mieleensä hyvinä tyyppeinä.

Kuten usein muulloinkin, liittyivät illan hauskimmat hetket tälläkin kerralla lavan ulkopuolisiin tilanteisiin. Joron mukaan The Alchemist sai melkein sydänkohtauksen hänen pistäytyessään tuottajan hotellilla.

Oikeaan kerrokseen saapuessaan Joro tunnisti koko käytävässä leijuneen voimakkaan makean tuoksun, joka sai pirunsarvet nousemaan miehen päälaelle. Tapahtumapromoottori päätti hetken mielijohteesta hiukan testata tuottaja-DJ:tä, jonka ”smoke game” oli jopa B-Realin mukaan ihan alusta asti toisella tasolla.

– Vedin kyttäkoputukset ja läpät. Olin pari kertaa heittäny ”Could you come to the door, sir” ja vetänyt kovat koputukset, kun kuulin ihan selvästi kuinka sen ääni muuttui. Aluksi se oli jotain ”What”, mut sit pari oktaavia korkeammalla äänellä ”Okay”. Sit oli pakko sanoa et se on mä, Joro nauraa.

Vedätys oli onnistunut, sillä tuottaja oli oven avatessaan kuin juoksulenkiltä tullut. Luonteeltaan rento Eminemin keikka-DJ osasi kuitenkin suhtautua hänen kustannuksellaan pilailuun oikealla asenteella.

– Feel my heart, feel my heart you motherfucker!

Mies oli jo ehtinyt paniikissa suunnittelemaan ei-niin-rationaalisia toimenpiteitä siltä varalta että oven takana olisi todellisuudessa ollutkin oikea virkavallan edustaja.

– Alchemist meinas vetää paitsi weedit niin myös rahat vessanpöntöstä. Naurettiin koko ilta sille. Ei kukaan oikein hiffannut sitä hyötyä ja ajatusta.

Kaksikkoa lämmitteli DJ-keikallaan XDJ-etuliitteen kanssa esiintynyt Aksim, joka oli ennen ovien aukeamista samaan aikaan soundcheckissä heidän kanssaan. Kemmuru-jäsen hyödynsi tilaisuuden ja soitti vaivihkaa myös omaa tuotantoaan nähdäkseen herättääkö se reaktioita.

– Sniikkisoitin mun parhaan biitin ja ALC nyökytteli et damn kenen biitti tää on, Aksim kertaa.

Aksimia itseäänkin kuullaan biitillä, sillä se oli tuohon aikaan Monspille levyttäneiden Opaalin, Särren ja Aksimin yhteistyöraidan W.M.D:n pohja. Kappale löytyy Opaalin toiselta albumilta Hinnalla millä hyvänsä, joka oli julkaistu muutama kuukausi ennen soundclashia.

Aksimista puheenollen: milloin Suomessa nähdään maan kovimpien hiphop-tuottajien välisiä soundclash-kohtaamisia? Klangia kiinnostaa olisiko sellaisille tilausta, joten anna äänesi alla.