Monspin taakseen jättänyt Musta Hanhi jatkaa omakustanneartistina

Agnes Ekblad

Turkulaisella outolinnulla on työn alla useampikin projekti.

Pelikuvioitaan hiljattain muuttanut Musta Hanhi on julkaissut uutta materiaalia. Tuore single kantaa nimeä Usva, ja se enteilee Mauno Gang -jäsenen uutta projektia.

Tuleva levy seuraa Hanhen muutaman vuoden takaista Hannu II -EP:tä. Sen nimeksi tulee Colmas.

– Colmas on pitkälti karua kuvausta ei-niin-hyvästä jaksosta sarjaamme Elämä. Rummut ja syntetisaattori ovat projektin kulmakiviä. Kokonaisuus on erilainen, se on tarinaa kaikesta, Musta Hanhi pohjustaa.

Tietynlainen tarinallisuus nousee esiin jo tuoreessa singlelohkaisussa. Usva käsittelee niitä hetkiä, kun ihminen tajuaa eläneensä todellisuuden hämärtäneen usvan takana.

– Syvältä peiton alta on hyvin epämukavaa lähteä pois ja mielellään sinne jäisi. Useimpiin ongelmiin haetaan apua verhoamalla epämukavuudet pois ja näin eletään usvan takana, silloin asiat näyttää hyvältä.

Kappaleen voisi ajatella saaneen alkunsa koronakriisin inspiroimana. Näin ei kuitenkaan ole.

– Usva syntyi ennen koronatilanteen puhkeamista, mutta oikeastaan se osuu myös tämän hetken tilannetta kuvaavaksi. Kun kaikkia ei testata niin siinähän on kaunisteltu kuva tilanteesta. Ollaan Usvan takana. Totuus on karumpi.

Musta Hanhi kertoo saaneensa kipinän Usvan tekemiseen hänen pohdittuaan omaa elämäänsä ja sitä miten hän muistaa tietyt asiat kokeneensa. Tarkasteltuaan omia tekemisiään uudenlaisessa valossa turkulaisartisti huomasi kulkeneensa enemmän tai vähemmän usvassa.

– Olen kokenut useat lääkekuurit joilla on yritetty hoitaa, todellisuudessa ne ovat vain verhonneet oikeat ongelmat. Tätä ajatuksenkulkua purkaessa ja samalla musiikkia väsätessä syntyi Usva.

Musta Hanhi on aiemmin julkaissut musiikkia myös Överdogin kautta.

Agnes Ekblad

Musta Hanhi on tehnyt itselleen nimeä jo jonkin aikaa. Viime vuonna graindaaminen huomioitiin isomminkin, kun Basso ja DJ-kaksikko HOODWATCH nostivat artistin yhdeksi vuoden kiinnostavimmista nousevista nimistä.

– Luokka ’19 oli erittäin mahtava kokemus. Uusien ihmisten tapaaminen ja special veto vaatekaupassa jäi päällimmäisenä mieleen. Koko homma oli alusta loppuun hyvin toteutettu ja oli kunnia olla mukana. Bonarina tulleen näkyvyysfaktorin huomasin kun mutsin frendit oli nähny mun naaman jossain. Oon yleensä tarkastanu jenkkien listan ja vedot, ei haitannu yhtään kun Luokka ’xx tuli Suomeen. Jään venaa miltä 2020 lista näyttää.

Vaikka Musta Hanhi olikin mukana yhdysvaltalaisen XXL-lehden Freshman-listauksen suomalaisessa vastineessa, ei hänen yhteistyönsä jatku enää Warner Musicin ostaman Monsp Recordsin kanssa. Usvan artisti julkaisi itsenäisesti, ja todennäköisesti myös Colmas tulee ulos omakustanteena.

Monspin siirtyminen Warnerin alle aiheutti taannoin paljon kohinaa, joka ei ole laantunut vieläkään. Hanhi on seurannut keskustelua kiinnostuneena.

– Monspin siirtymisen voi nähdä hyvänä ja huonona, riippuu miten sen katsoo. Omasta mielestäni siirtyminen oli Big Brain move. Kiinnostaa nähdä mitä on uusi Monsp, mies pohtii.

Omien soolojuttujensa ohella artistilla on muitakin projekteja työstössä sekä hänen omien sanojensa mukaan ”istuintyynynä”. Esimerkiksi uutta Mauno Gangia on jo purkissa, mutta suunnitelmat sen julkaisun suhteen ovat toistaiseksi auki.

– Genrerajojen toiselta puolen on tuloillaan makoisa projekti tän vuoden puolella, mut se on sit asia erikseen.

Kuuntele Usva alta. Kappaleen lyriikat löydät täältä.