Menneisyyden haamut eivät jätä Laineen Kasperia rauhaan

Pekka Varmo

Kummitusorkesteri on herännyt jälleen henkiin.

Lappeenrantalaislähtöinen Laineen Kasperi on julkaissut ensimmäisen singlen pitkään työn alla olleelta projektiltaan, joka kantaa nimeä God Damington. Levyllä herätetään henkiin yli 15 vuotta haudassa ollut yhden miehen instrumentaalikokoonpano, jota kutsutaan nimellä Kummitusorkesteri.

God Damington ei ole kuunnelma tai äänikirja, mutta ei myöskään perinteinen Laineen Kasperi -albumi. Se on kuitenkin räppärin tekemä levy, jolla kuullaan kymmenen instrumentaalipainotteista raitaa mitä erilaisimmilla sämpläys- ja tuottamistekniikoilla toteutettuna.

– Nimi on lapseni keksimä. Se esiintyi hänen kertomassaan tarinassa, jossa eräässä God Damingtonin luolassa asui sapelihammaskoiria. Mielestäni kyseinen nimi sopisi nyky-Suomelle loistavasti, Laine kertoo.

Edellisen Kummitusorkesteri-levynsä Laine julkaisi vuonna 2005 nimellä Kontackto. Siitä Laine on albumin julkaiseelle BV² Produktionsille edelleen velkaa heitettyään ikkunasta kadulle sata kappaletta kyseistä CD:tä.

– Se oli sellainen 27-vuotiaan muusikon hetkellinen ja melko ponteva hermoromahdus. Juhlimme kommuunimme uuden asukkaan tupaantuliaisia railakkaasti aamutunneille asti, kunnes olin jossain vaiheessa käynyt asuinhuoneeseeni nukkumaan. Olin jättänyt The Doorsin La Woman-LP:n B-puolen soimaan, sillä jostain syystä heräsin sen viimeisen kappaleen, Riders On The Stormin soidessa huoneessani, Laine pohjustaa.

– Olin noussut ja todennut, että kaikki mihin kosken muuttuu paskaksi enkä tule koskaan tekemään mitään edes lähimainkaan niin hienoa kuin Riders On The Storm. Sitten olin kaatanut melko kookkaat levyhyllyni, repinyt itseni jokaisesta huoneeni seinällä olevasta keikkamainoksesta sekä lehtileikkeestä irti, avannut ikkunan, heittänyt kaikki omat ja itseäni koskevat fyysiset äänitteet ikkunasta, marssinut kylpyhuoneeseen ja alkanut leikata hiuksiani, jonka aikana olin ilmeisesti sammunut, sillä heräsin aamulla irtileikattujen hiusteni seasta, Laine jatkaa.

– Marssin huoneeseeni, joka oli kuin pommin jäljiltä ja jatkoin matkaani kohti kommuunimme keittiötä. Sieltä löysin uuden kämppikseni, joka kysyi miksi näytän niin typerältä – että mitä hiuksilleni on käynyt. Sitten hän sanoi, että talo taitaa olla noiduttu. Hän oli nimittäin herännyt sikiöasennosta oman huoneensa leveältä ikkunalaudalta, jalat ikkunan ulkopuolella. Kommuunimme sijaitsi siis eräässä Hämeenkadun vanhassa Jugend-talossa, viidennessä kerroksessa.

Yksi kommuunin vakiovierailijoista oli Raipati. Laineen Kaucas-kollega vierailee myös nyt ilmestyneellä Kellotorni-singlelohkaisulla, joka edustaa tulevan albumin tekstiin nojaavaa laitaa.

Polveileviin rytmeihin ja analogisiin sämpleihin pohjaava kokopitkä on tulossa ulos helmikuun loppupuolella. Tarkka julkaisuajankohta on perjantai 25. helmikuuta.

– Tällä kertaa albumin julkaiseva taho, eli WindowFactory, saattaa suhtautua varauksella fyysisten levyjen tekemiseen, ymmärrettävistä syistä, Laine nauraa.

Fyysisen levyn julkaiseminen ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua. Lisäksi aiempi, nykyään suhteellisesti vaikeasti löydettävissä oleva vuoden 2005 Kummitusorkesteri-levy saattaa löytää tiensä suoratoistopalveluihin.

– Siitä on ollut puhetta WindowFactoryn palaverissa ja jos löydämme sopivan julkaisu-raon, niin se voi hyvinkin nähdä suoratoistomaailman ulottuvuudet kevään ja syksyn välisenä aikana.

Katso alta Kellotornin musiikkivideo, josta vastaa WindowFactoryn Pekka Varmo. Pelkistetystä ilmeestään huolimatta videon kuvaaminen kävi artistille kalliiksi.

– Meikäläisen nivelsiteet ovat sen reissun jäljiltä edelleen rempassa.