Manage Me sainasi uudet tulokkaat labelilleen – mutta mikä on M//O?

M//O eli Oskari "Osku" Multisilta ja Miraç "Mizek" Kiliçkesen.

Carla Ahoniuksen perustama Manage Me luottaa julkaisutoimintansa aloittamisessa nuoriin kykyihin.

Suomen johtava manageri- ja konsultointitoimisto Manage Me yllätti monet kesällä 2019, kun yritys perusti oman levymerkkinsä. Viime viikolla Warner Musicin tukemalle labelille julkistettiin pitkän odotuksen päätteeksi ensimmäinen sainaus, joka on tuore rap-duo nimeltä M//O.

Tiimin muodostavat 18-vuotiaat Miraç ”Mizek” Kiliçkesen ja OskariOsku” Multisilta, jotka ovat molemmat kotoisin Porista. Vaikka tulokkaat ovat tunteneet toisensa vasta pari vuotta, ovat he silti erittäin läheisiä.

– Sanotaan aina et ollaan toistemme veljiä koska meillä on niin vahva side ja niin samanlaiset kemiat. Törmättiin sattumalta ja huomattiin heti että meillä klikkaa tosi hyvin kun alko selvii et meillä on tosi samanlaisia kiinnostuksen kohteita, Osku kertoo.

Muoti ja visuaalisuus on kummallekin henkireikä: molemmat haluavat panostaa pukeutumiseensa ja erottua massasta vaatevalinnoillaan. Luonnollisesti tärkein yhteinen kiinnostuksen kohde duolle on kuitenkin musiikki, jota he ovat tehneet yhdessä noin puolentoista vuoden ajan.

– Pyörittiin pian samassa piirissä ja alettiin hengaa enemmän. Lähes heti päädyttiin yhessä tekemään musaa ja huomattiin et meiän soundit sopii tosi hyvin yhteen. Siitä hetkestä kelattiin et eiköhän tuoda jotain uutta tänne, Mizek jatkaa.

Omassa tuotannossaan M//O haluaa yhdistellä raikkaalla tavalla uutta ja vanhaa rap/trap-soundia. Duon musiikista kuuluukin läpi energisyys, tekninen osaaminen ja tekemisen nälkä.

Suunnannäyttäjinä La Flame ja Chekkonen

Travis Scottista, Roddy Ricchistä sekä Lil Skiesistä innostuneen Mizekin musikaalisuus nousi pintaan rumpujen soiton muodossa ala-asteen toisella luokalla. Rap-musiikissa häntä vetivätkin puoleensa iskevät biitit, mutta myös sanoilla ja flow’lla kikkailu.

Kotimaisista nimistä Mizekillä ovat olleet tehosoitossa Bizi sekä Porissa vaikuttanut Bleak Purdy, jonka kanssa M//O:lla on toistaiseksi julkaisematon yhteiskappale. Isoimpana suunnannäyttäjänään Mizek pitää artistia, jolla on keskeinen osa Manage Men luomiskertomuksessa.

Cheek on opettanut mulle miten kova duuni palkitaan ja että mikä vaan on mahdollista. Ilman Cheekiä en olisi tässä. Siinä on niin monta asiaa mitä oon ihaillut ja mitkä on inspiroinut mua, Mizek toteaa.

Oskukin kiinnostui musiikista varhain, mikä ilmeni aikoinaan muun muassa JVG:n lyriikoiden ja kokonaisten kappaleiden ulkoa opettelemisena. Koulukaverit ja kotona jopa äiti eivät kuitenkaan uskoneet musiikkiunelmiin ja vähättelivät haaveita, minkä takia niiden tavoitteleminen tuntui mahdottomalta.

Kiitos Oskun pään kääntämisestä kuuluu Travis Scottille, jonka tuotanto on soinut lähes taukoamatta hänen kuulokkeissaan vuodesta 2016 asti. Houstonista maata kiertävälle radalle musiikillaan sinkoutunut artisti on kannusti omalla tarinallaan Oskua olemaan näyttävästi oma itsensä kaikissa tilanteissa.

– Tuli sellainen olo, että voisin itse kanssa olla joskus isolla lavalla, ettei se ole todellakaan mahdotonta. Lisämotivaatiota tuli siitä kun aika lailla kaikki ihmiset pitivät sitä mahdottomuutena.

Ei rajoja

Ensimmäiset askeleet kohti mahdottoman muuttamista mahdolliseksi on jo otettu. Viime marraskuussa M//O tiputti omakustanteena ensimmäisen EP:nsä nimeltä Space, jota he työstivät suurinpiirtein vuoden.

– Tehtiin Space vähä niikun kirjan takakanneks. Yritettiin kertoa sillä vähän mistä on kyse ja ketä me ollaan, parhaiten sen kuulee etenkin nimikkobiisissä. Space ideana meinaa, että meille taivaskaan ei oo rajana ja jos meille tulee idea tai haave niin me tehdään duunia sen eteen ja toteutetaan se vielä, Mizek avaa.

Levyn ainoa M//O:n ulkopuolinen vokalisti oli Hussa, joka on Tasoi Recordsin ja Universalin Musicin yhteissainaus. Mutta miten yhdeksi vuoden kiinnostavimmista tulokkaista Basson ja HOODWATCH:in Luokka ’19 -listauksessa nostettu lahtelainen päätyi projektille fiittaajaksi?

– Oltiin molemmat diggailtu Hussan flow’sta hitosti ja tiiettiin et siinä on äijä joka ei vois viedä tätä biisii muutaku parempaa suuntaa. Haluttiin tehä tosta biisistä niin hyvä ku voidaan ja molemmat meistä kuuli biitissä Hussan. Laitettiin Hussalle koodia ja se vilkutti vihreetä valoa. Pian sovittii sessarit ja duunattiin biisi purkkiin, Osku kertaa.

Samalla muodostui linkkejä muihinkin Hussan edustaman FTI-kollektiivin jäseniin. En oo sun bro -kappaleen miksannut Pablo huolehti nopeasti lahtelaisessa studiossa pidetyn äänityssession jälkeen muidenkin M//O:n tuotoksien miksaamisesta.

Varsinaista omaa studiotilaa kaksikolla ei toistaiseksi ole käytössään. Mizek ja Osku kertovat aloittaneensa täysin nollasta ja äänittäneensä ensimmäiset tuotoksensa heikkotasoisella mikrofonilla Mizekin vaatekaapissa.

– Meillä on nykyään aika hyvät musavehkeet. Ollaan äänitelty ja tehty musaa jomman kumman luona, mutta nyt kun kuviot vähän laajenee niin eiköhän me ihan kunnon studiolle mennä vääntämään. Digataan kuitenkin niin paljon tehdä musaa että kyllä me edelleen tullaan paljon tekemään musaa jomman kumman luona heti kun tulee ideoita, Mizek sanoo.

Manage us

Kaverukset sanovat arvostavansa suoraa puhetta ja aitoutta. Siksi he päättivätkin lähestyä musiikillaan Manage Men perustajaa Carla Ahoniusta, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen Cheekin huolehtivaisena mutta suorapuheisena managerina.

Kaksikko laittoi Ahoniukselle meiliä, missä oli linkki heidän Spotify-profiiliinsa. Kahden hengen iskuryhmä onnistui tekemään hetkessä vaikutuksen, sillä Ahonius vastasi alle kymmenessä minuutissa ja pian pojat olivatkin hänen kanssaan tapaamisessa.

– Heti kättelyssä Carla opetti meille että alkakaa tekee musaa niiden ihmisten kanssa keistä teille jää paras fiilis. Manage Me:llä oli niitä ihmisiä. Myöhemmin kun alettiin paremmin pläänimään kuvioita niin huomattiin kuinka lämmin ja hyvä ilmapiiri tarttui. Koettiin että toi on se ilmapiiri, jossa me halutaan tehdä duunia.

Manage Me halusi kiinnittää kaksikon nimenomaan omalle labelilleen, mutta nälkäiset tulokkaat olivat siinä määrin vakuuttavia että heille päätettiin antaa samoilla puheilla management-diili. M//O:n managereina toimivat Ahonius ja Tina Jukarainen.

Lisäksi M//O:lla on sopimus keikkamyynnistä Warner Music Livelle, mikä saattaa viestiä poikkeuksellisen vahvasta luotosta kaksikkoa kohtaan: tulokasryhmä ei nimittäin ole heittänyt vielä yhtään keikkaa. Mizekin mukaan parivaljakko on pohtinut paljon keikkojaan, joilla he haluavat antaa yleisölle jotain sellaista, mitä ei voi kokea muualla.

– Haluamme, että keikollamme on energinen meno ja että se ei ole vain keikka, vaan että se on kokemus jonne ihmiset haluavat uudestaan, Osku lisää.

Avaruusseikkailu 2020

Mizek ja Osku sanovat suoraan, että tällä hetkellä musiikin tekeminen on heille edelleen enemmän tai vähemmän oman jutun hakemista. Siitä huolimatta Spacen kohdalla he onnistuivat mielestään luomaan täsmälleen sellaisen kokonaisuuden kuin halusivatkin, joten motivaatiota graindaamiseen löytyy.

– Halutaan nousta hitaasti ylös. Ollaan kuitenki tällä hetkellä tosi innoissamme kaikesta mitä ei olla vielä julkastu edes, ollaan tehty paljon duunia ja kehitytty minkä kyllä kuulee. Ollaan monipuolisia jätkiä, mutta meiän mukavuusalue on kuitenkin kunnon bängäävä träppi biitti ja siihen kunnon lainit, Mizek täsmentää.

Kaksikolla on tähtäin korkealla, mutta toistaiseksi he pitävät tulevaisuudensuunnitelmansa omana tietonaan. Tavoitteena on joka tapauksessa rikkoa perinteisiä rajoja.

– Ne on asioita mitä meiän mielestä varmaan muille suomalaisille artistille ei heti tulis mieleen. Meiltä löytyy hyviä visioita, Osku lupaa.

Yhden konkreettisen tavoitteen M//O suostuu nimeämään: isot lavat ja keikkayleisöt. Niistä kirkkaimpana mielessä on suomalaisen hiphopin halutuin keikkaslotti.

– Blockfestin päälava pääpäivänä.

M//O:n tuotanto löytyy suoratoistopalveluista toistaiseksi nimellä Mizek Osku. Viimevuotisen Space-EP:n pääset kuuntelemaan alta.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.