Isolla värikynällä musiikkia luova tulokasartisti Alove julkaisi EP:n sekä musiikkivideon

Teo Vincent

Artistitulokas keskittyy musiikillaan hauskanpitoon ja luottaa omaan intuitioonsa.

Alove, oikealta nimeltään Aapo Enqvist, on tullut usealle alun perin tutuksi YleX:n Nosteessa -kilpailusta, jossa artisti pääsi finaaliin asti. Viime vuonna laulaja julkaisi kolme singleä Paremmin kuin koskaan, Katuvalot sekä Paratiisiin. Laulajan mieleenpainuva artistinimi tulee sanoista ”ei love”.

– Se on kans anagrammi mun etunimestä ja sydän symbolista.  Nimi menee yhtä ristiriidoissa asian kanssa kuin mun biisit teksteineen, koska mulle on sanottu että mun kappaleet on rakkauslauluja jotka ei kerro rakkaudesta. Kai siel oli kans taustalla toi et halusin nimen olevan suht lähellä, tai viittaavan mun omaan synnyin nimeeni jollain tavalla, hän kertoo.

Paremmin kuin koskaan -debyyttisingle julkaistiin Universal Musicin alla melkein tasan vuosi sitten. Laulajalla oli kappaletta varten taustalla laajempi ajatus ja idea, joiden toteuttamisen vuoksi julkaisuajankohdan löytämisessä kesti hieman aikaa.

– Olin suunnitellu että haluun kolmen biisin teemaisen kokonaisuuden, jossa mennään tarinallisesti eteenpäin. Ideana oli myös tehdä näihin lyhytelokuva, jonka toteuttamiseen meillä meni suunnilleen viisi ja puoli kuukautta. Shoutout tähän väliin mun tehokaksikolle Kaulukselle ja Bubba Vincentille, kenen kanssa sain tän projektin tehä ja ketkä mahollisti omalla ammattitaidollaan et mun visio toteutu!

Viime viikolla julkaistu INNAFAZE EP on tyylinäyte siitä, mitä artisti pystyy itse tuottajana ja biisintekijänä tekemään. Kokonaisuus on tuotettu yhdessä Pablo Okaksen kanssa ja sisältää viisi uutta kappaletta. EP:llä vierailevat Adi L Hasla, Matti8 sekä Tactic L. Steady-singlelle on kuvattu myös Ville Häyrisen ohjaama ja Teo Vincentin kuvaama musiikkivideo, joka julkaistiin tänään.

EP-levy on matka takaisin juurille

Kokoelman myötä artisti käynnisti oman luomisprosessinsa uusiksi.

– Palasin sinne mistä lähdinkin. Aloin tuottamaan itse musiikkiani ja keskityin ilman minkäänlaisia raameja tai rajoitteita. Muutaman viikon jälkeen syntyi ensimäiset demot, jotka jo jollain tapaa kuulostivat kokonaisuudelta. Näistä kappaleista kuuluu myös, että studiolla oli hauskaa ja biisit syntyi mielentilassa, jossa ei tarvinnut miettiä juuri mitään, hän kertoo.

Vaikka Alove ammentaakin musiikissaan omista tunteistaan palasia, ovat ne pääosin fiktiivistä tarinointia.

– Teen lauluja ja tarinoita tilanteista mitkä on kirjoitettu ja luotu isolla värikynällä, vaikka messissä olisikin pieni totuuden siemen. Ideat tulee kuullusta tai eletystä elämästä mut pääosin oon kyllä kuitenkin tarinankertoja.

Viime vuoden kevään ja kesän kiireisen tahdin vuoksi artisti koki loppuunpalamisen.  Muutaman kuukauden tauon jälkeen oli löydettävä luomiselle uudenlainen, toimivampi suunta.

– Palasin tavallaan siihen, mist mun musan tekeminen on lähteny. Koin että olin saanu haettua inspiraatiota ja löytänyt sen otteen uudestaan muutaman kuukauden tauon jälkeen. Menin Pablon luokse jossa vietiin niin sanotusti loppuun biittejä, joita olin luonut.  Burniksen myötä en halunnut ylimiettii vaa mennä sillä mikä tuntuu hyvälle. Oli tärkeetä pitää musan luomista hauskana ja nautinnollisena välittäen energiaa myös kaikille muille sen kuulijoille. Halusin saada voimaa elämiseen ja jatkon kannalta takaraivoon muistiin sen, mikä mun musassa on se tärkein juttu itselleni.

Muusikko on kokenut EP:n olleen myös paljon voimia antava projekti

– Valmis musa on se mitä kuullaan ja sen takana on paljon enemmän mitä just työskennellessä tapahtuu. Musta on ihanaa, että oon jutellu jo ennen tapaamista äänitysten tiimoilta deepeistäkin maailman ja elämän asioista . Tän kautta oon saanut paljon hyvää energiaa muista ja toivon, et se on ollu vastavuoroista. Jos ollaan esimerkiksi juteltu vaikka pari tuntia kaikesta mahdollisesta ennen demon tekoo niin se on syntynyt hyvin luonnostaan ja kivuttomasti, hän pohtii.

Artisti toivoo kuuntelijoiden kuuntelevan EP:tä kokonaisuutena. Kappaleet luovat yhdessä tarinan saumattomana kokonaisuutena.

– Toivoisin muutenkin ettei siirrytä kokonaan vaan singlejen julkaisuun vaan porukka tekisi just muutamien kappaleiden albumeita. Albumeissa on usein se mietitty konsepti,  eikä se oo vaan kasa erilaisia kappaleita kuunneltavaksi, hän pohtii.

Uniikista vaatetyylistäänkin huomiota saanut laulaja suuntaa katseensa jo tulevia projektejaan kohti.

– Haluun mahdollisimman paljon keskittyy debyyttialbumiin jonka luomisen oon aloittanut tavallaan alusta. Se tulee todennäköisesti ens vuonna sit, mutta katsellaan.

Debyyttialbumiaan varten Alovella on itselleen korkeat kriteerit, joista hän ei aio tinkiä.

– Ennen debyyttii mulla pitää olla 100 demoo valmiina. Täl hetkellä on joku 70 kappaletta joita oon tehnyt viime vuonna kun tän päätin. Oon laskenut, että tavallaan yksi kappale kymmenestä on yleisesti timantteja. Mun debyytille ei tuu kun timantteja, joten sieltä sadasta saadaan hyvin sit kymmenen bängerii. Mulla ei oo mikään kiire tän kanssa ja haluun tehdä päätöksen vibojen mukaan vaika takaraivossa onkin se isompi goal ja unelma. Intuitio edellä ja pienistä iloista nauttien hyvä tulee!

Kuuntele INNAFAZE EP ja kurkkaa tänään julkaistu Steady-kappaleen musiikkivideo alta.