Hiphop-kulttuuri on vahvasti edustettuna Helsingin Kirjamessuilla

Syksyn suurin kulttuuritapahtuma järjestetään Messukeskuksessa.

Vuonna 2019 rap on Suomessa genrenä isompi kuin koskaan, ja sen seurauksena lähiaikoina on julkaistu poikkeuksellisen monta kotimaista hiphop-aiheista kirjaa. Ei ole siis mikään ihme, että ilmiö heijastuu myös syksyn suurimman kulttuuritapahtuman eli Helsingin Kirjamessujen ohjelmaan.

Heti nelipäiväisten messujen aloituspäivänä ääneen pääsevät Hiphop Suomessa – Puheenvuoroja tutkijoilta ja tekijöiltä -kirjan toimittajat Inka Rantakallio ja Dragana Cvetanović. Tekijäpuolta keskustelussa edustaa rap-artisti Rauhatäti. Päätöspäivänä sunnuntaina framille nostetaan taas tuore Teflon Bible, joka niputtaa Pyhimyksen, Volin ja Heikki Kuulan tarinat yksiin kansiin.

Ehdottomasti hiphop-painotteisin päivä messuilla on kuitenkin lauantai 26. lokakuuta, jolloin hiphop on talossa heti aamusta. Tuolloin Kallion lukion opiskelijat haastattelevat Kallio-lavalla Mercedes Bentsoa hänen elämäkerrastaan sekä Hyvä verse – Suomiräpin naiset -kirjan tekijää Heini Strandia.

Haastatteluja seuraa keskipäivän paneelikeskustelu, jossa pohditaan mitä merkitystä on sanoilla. Rap-musiikin ja sanojen voimasta keskustelevat Strandin ohella räppärit Paleface ja Yeboyah sekä aktivisti Natalia Kallio. Toisaalla Senaatintori-lavalla haastatellaan hieman päällekkäin paneelikeskustelun kanssa Mikael Gabrielia, jonka elämäkerta Mikael Gabriel – Alasti julkaistiin maaliskuussa.

Illalla hiphop-aiheiset haastattelut jatkuvat, kun Paleface palaa Kallio-lavalle hänen Kolmetoista kertaa kovempi – Räppärin käsikirja -teoksensa tiimoilta. Haastattelun jälkeen tiedossa on keskustelua freestyle-räpistä sekä MC Kajon showcase, jolla pohjustetaan marraskuun alun Rap SM -tapahtumaa.

Rap SM on muutenkin esillä Messukeskuksessa, sillä sen järjestäjällä Kool Kat Recordsilla on oma osastonsa kirjamessujen yhteydessä järjestettävillä levymessuilla. Myynnissä on muun muassa lafkan omia julkaisuja, Monsp Recordsin levyjä sekä alennushintaisia Rap SM -ennakkolippuja. MC Kajo on tavattavissa Kool Skin osastolla puoli tuntia ennen freestyle-räpin kolminkertaisen suomenmestarin showcasea.

Lisäksi levymessuilla yhtenä näytteillepanijana on Svart Records. Paikan päältä saa siis todennäköisesti hankittua muutamien suomalaisen hiphopin kulmakivien uusintapainoksia, joiden tekijänä levy-yhtiö on viime vuosina kunnostautunut.

Helsingin Kirjamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.-27. lokakuuta. Lisätietoa tapahtumasta ja tarkemmat aikataulut löydät täältä.