Haastattelussa Warner Musicin tuore kiinnitys Jaakko Kulta: ”Mulle on aina tärkeetä vangita joku hetki mun musiikilla”

Jaakko Kulta keikalla mikrofoni kädessä.
Jaakko Kulta kuuluu nykyisin myös ohjelmatoimisto Team Agencyn rosteriin.
Elias Nurmela

Artistin tuotannossa kuuluu vahvasti vaikutteet suomalaisesta musiikista ja uusin kappale Huone on tästä hyvä esimerkki. 

Helsinkiläisartisti Jaakko Kulta kiinnitettiin hiljattain Warner Music Suomen rosteriin ja perjantaina kuultiin myös ensimmäinen julkaisu levydiilin alaisuudessa. Artisti vieraili Klangin haastateltavana ja kertoi fiiliksiä muun muassa suomilyriikasta ja -popista sekä tuoreen biisin synnystä.

23-vuotias helsinkiläinen omaa vahvaa rap-taustaa, mutta keskiöön tuntuu nousevan suomilyriikan ja -rockin perinne modernin puoleisen pop-musiikin raameissa. Tällä linjalla jatkaa suureen suosioon noussut, perjantaina yhdessä Ellis:n kanssa julkaistu Huone, joka kertoo artistin mukaan tarinan totuuden hetkestä ihmissuhteessa, joka on päättymässä.

– Pyrin maalaamaan pidemmän aikavälin ihmissuhteen ja sen päättymisen yhteen huoneeseen, ikään kuin sen H-hetken. Mulle on aina tärkeetä vangita mun musiikilla joku hetki pienten juttujen avulla. Oon viime vuosina pohtinut paljon sitä, kuinka ohimenevää kaikki lopulta on ja musiikki on yks keino sen käsittelyyn, hän tiivistää.

Kyvystä maalata hetkiä samaistuttavalla tavalla kertookin biisin suosio TikTokissa – tähän mennessä soundiin on tehty kaiken kaikkiaan yli 2600 videota. Artisti kertoo yllättyneensä siitä, kuinka erilaisia videot ovat keskenään. Hienoisena yllätyksenä on tullut myös kappaleen suosio Spotifyssa; Huone löytyy tällä hetkellä Suomen Spotifyn Top 50 -listan kolmannelta sijalta.

– Oon yllättynyt, vaikka osasin kyllä TikTokin perusteella olettaa, että biisi menestyy. Ajattelin, että ois siistiä päästä top 50:een, joten kärkijoukkoon nouseminen oli yllätys. Tiesin kuitenkin, että biisi on hyvä koska en oo itse kyllästynyt siihen, vaikka oon kuunnellut ja pyöritellyt sitä toukokuusta lähtien. Oon myös esittänyt biisin keikalla ennen julkasua ja huomasin eturivissä parin tyypin itkevän – siitä tiesin että tää on spessu biisi.

Artisti kertoo alkuperäisen version syntyneen luottotuottaja Kris:n ja artistina tunnetun LukaBo:n kanssa kaksikon tekemän kitarataustan pohjalta lähes ensikuulemalla – suurin osa kertosäkeistä onkin syntynyt hetkessä aina sointukierron pohjalta. Huone-biisin tuotannosta vastaa myös Samuli Sulku ja sanoituksissa on ollut mainittujen nimien lisäksi mukana Henri Malmberg.

Kysyttäessä, miksi juuri kyseinen biisi saa paljon huomiota, vastaa artisti seuraavasti.

– Siinä on sellasta tuoretta näkökulmaa verrattuna nykymusaan, etenkin lyriikassa. Monesti artisti asettuu ikään kuin kuulijan ja biisin väliin, mut haluun itse asettua kuulijan tasolle. Miesäänellä ei myöskään ole julkaistu niin paljoa tuoretta poppia, joten sekin voi vaikuttaa. 

Vahvat suomalaiset vaikutteet kumpuavat yksinkertaisesti musiikista, jota artisti itse kuuntelee. Hän kertoo, että suomirock ja -iskelmä ovat kovassa kulutuksessa sekä paljastaa poprock-yhtye Kasevan olleen pari vuotta sitten kuuluisan Spotify wrapped -koosteen ykkösenä. Myös modernimpi nykypäivän musiikki kuuluu katalogiin, minkä myötä ei tule ”larpattua” vanhaa musiikkia. Artisti uskoo, että suomilyriikan perinteelle on jatkossakin kysyntää, mutta että ollaan jonkilaisen murroksen äärellä.

– Uskon, että ollaan menossa sitä kohti, että biisin kirjottaminen, tarinallisuus ja syvällisemmät tekstit tulee olemaan keskeisessä roolissa. Myös melankolia on ollut vahvasti läsnä musiikissa viime aikoina.

Puhuttaessa biisien kirjoittamisesta, mainitsee artisti myös räpin vaikutuksen. Rap-tuottajan ja erityisesti -lyyrikon taustalla hän uskoo olevan vahvaa vaikutusta siihen, millä tavalla lähestyy kirjoittamista. Esimerkiksi räpille tyypillinen tapa hakea flow:ta biisiä tehdessä on usein läsnä. Oma tyyli luoda musiikkia erottuu etenkin tehdessä puhtaiden pop-muusikoiden kanssa.

Levydiilin lisäksi artisti solmi myös keikkamyyntisopimuksen Team Agencyn kanssa. Kokemusta live-esiintymisestä kuitenkin löytyy etenkin Sidot-duon myötä. Myös omia keikkoja artisti on tehnyt tänä vuonna neljä.

– Oon keikkaillu jo vuoden 2020 alusta lähtien Sidot-duossa ja sillä oli iso vaikutus myös mun omaan liveen. En ois todellakaan kokenut oloani niin kotoisaksi lavalla ilman aiempaa kokemusta.

Kuten olettaa saattaa, jatkossa keikkoja on luvassa aiempaa enemmän. Erityisesti Jaakko Kulta mainitsee myös odottavansa itse musiikin tekemistä ja tulevia sessareita. Uutta musiikkia on siis luvassa – sitä odottaessa voit kuunnella alta uusimman julkaisun.