Ezkimon pikkuveli kasaa keskeneräiseksi jääneen projektin loppuun – haastattelussa Juan Muteniac

Juan Muteniac Tavastialla, jossa levy-yhtiö BMG:n Kimmo Valtanen kuuli Ezkimoa Jonny Bron keikalla toukokuussa 2000. Levydiilistä sovittiin suullisesti jo samana iltana.
Vimugraphy

Levy koostuu sataprosenttisesti ennenjulkaisemattomasta materiaalista.

Maanantai 22. kesäkuuta 2015. Helsinkiläinen Juho Mutenia julkaisee henkilökohtaisella Facebook-seinällään postauksen, joka alkaa synkillä sanoilla ”joistain painajaisista et herää aamulla”. Hänen veljensä Mikko oli kuollut varhain edellisenä aamuna ainoastaan 35 vuoden ikäisenä.

Tieto leviää nopeasti koko maahan, sillä Juan Muteniac -artistinimellä tunnetun Juhon veli oli Ezkimo, yksi 2000-luvun alun isoimmista kotimaisista rap-nimistä. Uutta levyä veljensä kanssa valmistelleen Ezkimon kuolinsyytä ei kerrota julkisuuteen, ja se jää ainoastaan lähipiirin tietoon myös tämän jutun jälkeen.

Neljä vuotta myöhemmin Juan Muteniac jakaa sosiaalisessa mediassa tiedotteen, jonka mukaan hän aikoo julkaista veljensä viimeistelyä vaille valmiin albumin postuumisti. Samalla hän pyytää kaikkia jotka haluavat olla jollakin tapaa mukana projektissa ottamaan yhteyttä.

Klangi palasi Juan Muteniacin kanssa hänen veljensä uran kannalta keskeiselle paikalle ja haastatteli tuottajaa projektin tiimoilta. Lue haastattelu alta.

Suomenkielinen rap murtautui valtavirtaan vuosituhannen taitteessa ja Ezkimo oli yksi sen ajan tärkeimmistä vaikuttajista kotimaisessa hiphop-skenessä. Miten itse muistat nuo ajat?

”Olin ylpeä Mikosta. Sillon tais olla vielä Radiomafia Ylellä, niin muistan että oli hienoa kuulla oma veli ekan kerran radiosta… Ja muistan ku Mikko oli Jyrkissä vieraana, ja soitti sitä ennen mulle että shoutouttaa mut… Nauhotin sen ja mulla on se VHS vieläki jossain.”

Olitte molemmat lapsuutenne ja nuoruutenne pohjoisessa. Miten Ivalon kaltaisella pienellä paikkakunnalla suhtauduttiin hiphopin fiilistelemiseen 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkuvuosina?

”Kiinnostus oli ainaki vahvaa, ja väittäsin että Ivalossa oli sillon teknisesti taitavimmat ämseet muutenki. Mikko asu sillon jo etelässä, mutta me tehtiin Edorfin, Ambassan ja Amocin kanssa räppiä Ivalossa. Edorf voitti räpin suomenmestaruudenki sillon… Sillon ku se vielä tarkotti jotain. Sillon ku Mikko löysi räpin vuosia ennen sitä buumia ni kyllähän sitä pukeutumistyyliä ja niin edelleen tietenki kummasteltiin.”

Ensimmäisellä Ezkimo-levyllä tuotantoasi ei kuultu lainkaan, mutta toisella puolet biiteistä oli tekemiäsi ja kolmas albumi olikin sitten jo kokonaan tuottamasi. Oliko teidän suunnitelmissa jatkaa Gang Starr -henkisenä yhden MC:n ja yhden tuottajan tiiminä?

Muteniaatikot oli enemmän sellanen bändilevy, eli mietittiin aiheita ja biisejä yhdessä. Tän tulevan levyn biisejä tehtiin enemmänki niin että Mikko halus jonku biitin ja teki siihen biisin, sendi mulle ja kysy mielipidettä. Ei oo siis olemassa mitään hetkeä millon Mikko ois päättäny että käyttää pelkästään mun biittejä, niin vaan kävi.”

Mikko ei ollut enää ensimmäisen albuminsa jälkeen yhtä korkean profiilin tekijä suomalaisen hiphopin kentällä kuin aiemmin. Mistä uskot tämän johtuneen, oliko se jollain tasolla ihan tietoinen valinta paljon porua herättäneiden Rockin’ Da North -projektien jälkeen?

”Mikko rakasti tehdä musiikkia, mutta ei se ois halunnu olla missään Vain elämää– tai Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa sen takia että se lisäis jotenki sen tunnettavuutta. Se halus tehä jutut omilla ehdoilla. Se musiikin tekeminen oli se tärkein juttu.”

Teiltä jäi kesken albumi, jonka olet nyt päättänyt saattaa valmiiksi. Mikä sai sinut palaamaan projektin pariin?

”Ajatukset julkaisusta on ollu viime vuodet melkosta vuoristorataa. Kuoleman jälkeen olin tosi motivoitunut tekemään sen loppuun, sitten nopeasti törmäsin siihen että se on itselle aika raskasta. Tuntui myös mukavalta ajatukselta että se levy on vaan meidän juttu. Nyt kuluvan vuoden aikana on alkanut tuntua siltä että on itse jotenkin valmis ja en minä, eikä Mikko oltaisi koskaan tehty musiikkia ellei oltaisi haluttu muiden kuulevan sitä. Uskon myös tuntevani jossain määrin helpotusta kun joku iso asia joka on jäänyt kesken viedään päätökseen. Mikä sai minut palaamaan projektin pariin? Aika.”

Levy oli ilmeisesti jo lähes valmis. Miten paljon sen viimeistely vaatii vielä työtä ja millä osa-alueilla?

”Levy oli hyvällä mallilla, mutta moni biisi odotti mahdollista laulajaa, skrätsejä, ja monessa biisissä oli solmuja mitkä ei ollu viel auennu. Mikon osat oli kuitenkin onneksi hyvin purkissa, niin on ollu hyvät lähtökohdat tehdä tää valmiiksi. Tuotantoa on myös jossain määrin päivitelty.”

Millaisia teemoja albumilla käsitellään?

”Suurin osa on tietysti iskulinjaa… Niinku kaikki levyt tähänki asti. Ehkä se iskulinja on silti hieman diipimpää ku ennen. Levyllä käsitellään paljon sitä millasta musiikki on ollu ennen verrattuna nykymeininkiin. Löytyy myös Mikolle tyypillistä tarinan kerrontaa.”

Mikä tässä projektissa on ollut hankalinta?

”Vaikeinta oli tehdä se lopullinen päätös että tekee tämän loppuun. Hankalaa on myös se että normaalisti kun olet tehnyt albumin artistin kanssa, voitte käydä kaikkea siihen liittyvää yhdessä läpi. Nyt kun ei ole sitä ihmistä mukana kenen kanssa levy on tehty ja kaikki langat kaiken suhteen ovatkin yhtäkkiä pelkästään omissa käsissä. Onneksi tiedän mistä Mikko tykkäs, eli oon ollu luottavainen omiin päätöksiin.”

Millä aikavälillä albumin äänitykset on tehty ja kuullaanko sillä ketään vierailijoita?

”Albumin äänitykset on tehty 2011-2014. Vierailijoista en vielä kerro tarkemmin, mahdollisesti kuullaan.”

Onko koko albumi uutta materiaalia vai onko sillä mukana myös aiemmin julkaistuja Agentti SUMO -träkkejä?

”Mitään mitä albumilla kuullaan ei ole kuultu ennen.”

Miten monta raitaa lopulliselle julkaisulle on tulossa?

”Raitoja tulee olemaan sen verran että puhutaan albumista. Siinä vaiheessa kun roolini albumilla muuttui myös vastaavaksi tuottajaksi, tein päätöksiä mitkä biisit toimivat tässä kokonaisuudessa parhaiten. Pari biisiä jotka olivat liian kesken, eivät sopineet soundillisesti levylle tai eivät olleet tarpeeksi kovia, tiputin pois. Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman kova albumi, kokonaisuus.”

Onko talteen jäänyt muuta julkaisematonta Ezkimo-materiaalia kuin mitä tälle albumille nauhoitettiin?

”Kaikki on taidettu nauhottaa tähän levylle, mutta ajan mittaa ne visiot levystä on vähän eläny niin jotain on tippunu pois.”

Millaisena näet veljesi kehityskaaren artistina? Miten tämän tulevan levyn Ezkimo eroaa esimerkiksi ensimmäisen levyn Ezkimosta?

”Tulevan levyn Ezkimo haluaa sanoa paljon enemmän siellä iskulinjojen sisällä ja välissä. Toi on varmaan aika yleinen ilmiö kun artistit kasvaa. Kirjoittamisen ja nauhoittamisen suhteen tulevan ja viime levyn Ezkimo poikkeaa paljon ensimmäisen levyn Ezkimosta. Mikko ei kirjottanut mitään ylös enää moneen vuoteen, kaikki biisit oli kokonaisuudessaan sillä päässä. Tollanen työskentelytapa tarkottaa myös sitä että flow’t on mietitty tosi tarkasti ja pystyy nauhottaa vapaammin ku ei tarvi miettiä tai lukea sanoja. Kaks ekaa levyä on taas kirjoitettu ja multa löytyykin muutamia riimivihkoja siltä ajalta.

Tietenkin myös visio siitä mitä haluaa olla artistina kehittyy kaikilla koko ajan. Mikko halus tehä tätä musiikkia sellasena mitä se oli sillon ku se löysi ja rakastu tähän musiikkiin. Ekalla ja vikalla levyllä. Mikko on ollu aina tosi lahjakas. Kaikki ei ymmärrä miten vaikeaa on tehdä hyvää kertosäettä räppäämällä.”

Kannustit sosiaaliseen mediaan postaamassasi tiedotteessa kaikkia jotka haluavat tukea projektin saattamista loppuun olemaan yhteydessä. Oletko saanut paljon yhteydenottoja?

”Yhteydenottoja on tullut valtava määrä ja haluankin julkisesti kiittää suuresti jokaista. Lämmitti sydäntä.”

Ezkimoa (sekä Edorfia ja DJ Nuorta Seppää) muistettiin kesän 2015 Blockfesteillä Wiz Khalifan keikan aikana, ja Paleface omisti uuden kirjansa hänen muistolleen. Millaisia ajatuksia näistä tribuuteista herää?

”Totta kai kaikki tollaset jutut lämmittää mieltä. On ollut hienoa nähdä miten tärkeä Mikko ja Mikon musiikki on monille ollut.

Nyt kun otit Edorfin puheeksi… Mikon ja Ekin kanssa on ollu mun elämän ylivoimaisesti vahvimmat ja tärkeimmät musiikilliset yhteydet. Kaikki oli aina tosi vaivatonta.”

Mitä toivoisit saavuttavasi tämän viimeisen Ezkimo-levyn julkaisulla?

”Toivon että itselle näin tärkeän kesken jääneen projektin loppuun vieminen tekisi oloni helpottuneeksi ja tulisi tartuttua uusiin projekteihin entistä inspiroituneempana. Toivon että ihmiset löytävät tämän levyn ja sitä kautta myös edelliset levyt. Lisäksi toivon että Mikko siellä jossain on onnellinen ja tyytyväinen siihen että tämä vihdoin julkaistaan.”