”En voi kun ihmetellä mihin osa tyypeistä on suostunut” – haastattelussa Spesialisti

Viljami Mantila

FLG-veteraani jatkaa soolouraansa.

Vuosituhannen taitteen hiphop-buumi nosti aikoinaan hetkessä pinnalle joukon uusia rap-kentän nimiä, joista monet katosivat nopeasti jäljettömiin nousukauden hiipuessa. Muutamia vuosia myöhemmin maan alle katosi myös useita sellaisia hahmoja, jotka olivat olleet varsin keskeisessä osassa nostamassa genreä valtavirtaan.

Yksi heistä oli tamperelainen Spesialisti, jonka ääni tuli monille tutuksi hänen, Tiedemiehen ja Leijonamielen muodostaman Flegmaatikot-ryhmän kappaleilta ja keikoilta. Lisäksi kokoonpano toi räppipäiden tietoisuuteen Maajoukkue-klikin, jossa vaikuttivat kolmikon ohella Kalle Kinos eli silloinen Idän IhmeSupersankari ja Timsi.

Flegmaatikot julkaisi suomiräpin hulluna vuotena 2001 aikaa kuvaavasti jopa kaksi pitkäsoittoa Poko Rekordsilla. FLG:n ja levy-yhtiön yhteistyö kuitenkin päättyi seuraavana vuonna.

– Me oltiin silloin kakskybäsiä ja luultavasti ihan vitun raskaita rocktähtiä, Spesialisti tarkentaa.

Kolmikon keulahahmo suuntasi FLG:n luovalla tauolla soolouralle, jonka aloituksena toimi pienen piirin omakustanne-EP Rajoitettu erä. Sitä seurasi yllättäen soolodiili Pokolle, joka vaati toteutuakseen pitkät rauhanneuvottelut.

Tärkeä syy siihen miksi Poko halusi sainata Spesialistin oli Timsin kanssa äänitetty Älä tule myöhään kotiin, joka ylitti syksyllä 2003 kultalevyrajan. Takas tukikohtaan -debyyttialbumiakin liikkui CD:nä yli 6000 kappaletta, mutta Joukkueeen fokus oli seuraavaksi yhteisissä possejulkaisuissa.

Vuonna 2008 Spesialisti oli jo kadonnut useimpien tutkalta hänen julkaistessaan toisen albuminsa Pitkät päivät / hyvät yöt omakustanteisesti ilman promootiota. Sen jälkeen miehen musiikkiura on ollut paussilla FLG:n kolmatta plattaa, satunnaisia värssyjä sekä yhtä vuoden 2015 singlejulkaisua lukuunottamatta.

– Olin monta vuotta kuuntelematta hiphopia ollenkaan. Kyllästyin hommaan ja industryyn, joka puskee artisteja tuotteeksi, Spesialisti avaa.

Teknisellä osaamisellaan sekä iskulinjoillaan ja tarinankerronnallaan vakuuttaneen Spesialistin mielestä taidetta pitäisikin aina tehdä omilla ehdoilla. Ei renkinä, ei piikana.

– En voi kun ihmetellä mihin osa tyypeistä on suostunut.

Spesialisti 2000-luvun alussa. Pijall tarttui kaksikon välisessä battlessa heti ensimmäiseksi kuvan sponssipaitaan.

Suunnitelma B

Kun ”keeping it real” ja laskujen maksaminen eivät sopineet samaan yhtälöön, päätti Spesialisti keskittyä laatimansa B-suunnitelman toteuttamiseen. Siihen kuuluivat muun muassa parisuhteen, kouluttautumisen ja päivätöiden asettaminen etusijalle.

– Ajastaan voi panostaa vaan tietyn osan juttuihin, mitä haluu tehdä tällä pienellä ajalla mitä meil on, Spesialisti toteaa.

Spesialistia B-suunnitelma ei ole kaduttanut. Etenkin pandemia-aika on toiminut tehokkaana muistutuksena siitä, että omaa osaamistaan kannattaa kehittää moneen suuntaan.

– Vähän säälittää näinä aikoina ne kaverit, jotka ei osaa muuta kuin soittaa ja laulaa. Muusikon tienesti on näin pienessä maassa aina epävarma, räppäri jatkaa.

Musiikin tekeminen on joka tapauksessa kulkenut Spesin mukana aina, vaikkei aktiivisen artistiuran ylläpitäminen olekaan ollut yhtäjaksoista. Musiikkia on tehty silloin kun siltä on tuntunut niin sähkörumpuja kotioloissa 8-vuotiaan pojan kanssa paukuttamalla kuin äijäporukalla treenikämpillä tinatessakin.

– Vaikka välillä ei innosta kirjoittaa, niin rauhallisesti vaan. Sitten kun inspiraatio tulee, se on mahtava fiilis. Ei tämmöstä voi pakottaa.

Pakottamatta syntynyttä materiaalia Spesialistilla onkin koossa reilusti. Pelkästään viime vuosikymmenen nauhoituksista saisi kasattua parikin pitkäsoittoa vanhimpien äänitysten ollessa vielä paljon kauempaa.

– Tepin (Tiedemies, toim. huom.) kanssa duunattiin biisejä jo joskus 80-luvulla. Se, mitä genree ne edusti on mysteeri edelleen.

Hämeessä ollaan hitaita, minkä Spesialisti tunnistaa todeksi ainakin omissa julkaisukuvioissaan. Elämässä on paljon muutakin kuin musiikin julkaiseminen, minkä kanssa ei ole muutenkaan mitään kiirettä.

– Asioilla on tapana ottaa aikansa. Mañana on osuva termi tekemisille.

Omien periaatteiden myyminen saa Spesialistilta finkkua.

Paluu soolouralle

Nyt Spesialisti on kuitenkin aikeissa julkaista kolmannen sooloalbuminsa. Mutta mikä sai palaamaan takaisin hiphopin pariin ja levyttäväksi artistiksi?

– Elämänkriisi ja ero, jonka seurauksena tuli vapaus valita mitä auton stereoista bläästätään. Lisäksi useimmista käyristä poiketen olin ihan vakuuttunut siitä, että asiat ovat menneet eteenpäin. Kamalaa jos kasvais katkeraks äijäs, joka miettii vaan et asiat oli paremmin sillon joskus, Spesialisti vastaa.

Tulevan SHARDIQ-albumilla kuullaankin uutta soundia, sillä sen biiteistä vastaa Spesialistin aiemmista projekteista poiketen pääasiassa tuottaja nimeltä Ihaksi. Spesialisti kertoo kaksikon tutustuneen aikoinaan rakennustekniikan opinnoissa TAMK:ssa.

Muita tuottajia projektilla ovat Pommi ja MadTec, jotka ovat Zombi-kappaleen tuotannon takana. Tiedemies sen sijaan huolehtii ainoastaan grafiikoista Markus Sepän toimiessa miksaajana sekä vastaavana tuottajana.

– Sinkun ja muutaman biisin on miksannut ja hoitanut kuosiin Ercola.

Yhteistyökumppaniksi projektille löytyi Playground Music, mutta tarkimmat saattavat huomata singlen julkaisijaksi merkatun myös Naughty Jam Recordsin. Mitään Litraset Kaikille Entertainmentin seuraajaa siitä ei kuitenkaan kannata maalailla.

– Naughty Jams on lafka, mikä täytyi tehdä joidenkin vitun koodien takia, artisti nauraa.

Itse single taas on äskettäin suoratoistopalveluihin saapunut Löytyy kyllä. Sisäänheittäjäkappaleen kohdalla Spesi päätti lähteä enempi räpillä liikkeelle loppualbumin ollessa enemmän psykedeelistä tunnelman luontia.

– Pilkunnussijat pysykööt poissa. Mä en jaksa tällä hetkel mitään vitun bustaamista. Silti, haasta mut battleen, I’m going to murder you!