Ei pleikkaria ennen plattaa – haastattelussa ensimmäisen EP:nsä julkaissut Lyttä

Lyttä poseeraa untuvatakki päällä sohvalla istuen.
Lyttä meinasi lopettaa EP-levynsä työstämisen kuultuaan Lauri Haavin kappaleita.
@prinsxphoto

Lytälle musiikki oli vaihtoehtoinen polku huonolle elämäntyylille.

Ville Lyttä, artistinimeltään Lyttä, on lapsena Ruotsista Suomeen muuttanut ja sittemmin jyväskyläläistynyt 24-vuotias artisti, joka on tullut tunnetuksi Gettomasan suojattina. PME Recordsille kiinnitetty MC ja DJ tunnetaan myös vahvasti kotimaisessa räppikulttuurissa vaikuttaneen Korstoraation perustajajäsenenä sekä Gangsta Soul -klubikonseptin isäntänä.

Lyttä julkaisi juuri ensimmäisen EP:nsä nimeltä Pieniä voittoi. EP:n julkaisubileet järjestetään tänään hänen kotikentällään Jyväskylän Club Escapessa, jossa Klangin toimitus pääsi haastattelemaan herraa tarkemmin musiikkiuran tiimoilta.

Kiitos Ville että päästiin haastattelemaan sua kaiken tämän EP:n julkaisuhärdellin keskellä. Mikä on toiminut sun musiikkiuralla vaikuttavana tekijänä siihen, että aloit tuottamaan omaa musiikkia?

– Ehkä se suurin vaikuttaja on kuitenkin Gettomasa, omalla tavallaan. Ensimmäisen versen kirjotin Gettomasan Vaatekaappi EP:lle – biisi, jossa olin mukana, oli bonusträkki Silti pystyy nauttii. Tietäjät tietää. Se biisi toimi kimmokkeena lähtee kirjottamaan enemmän versejä ja sitä kautta varsinaisia biisejä. Noihin aikoihin tuli hölmöiltyä tosi paljon, mutta musiikki oli vaihtoehtoinen polku huonolle elämäntyylille. Pystyin keskittää ajatukset yleisestä hölmöilystä musiikkiin.

Sä oot pyörittänyt pääsääntöisesti yksin Gangsta Soul -klubikonseptia jo vuodesta 2014. Onko mitään tiettyä iltaa, mikä olisi ollut ylitse muiden?

– Tähän on helppo vastaa diplomaattisesti, että jokainen ilta on erilainen, joten hankala verrata iltoja keskenään. Erityisesti mulla on kuitenkin jäänyt mieleen MC Taakibörstan buukkaus Gangsta Souliin. Gettomasan illat on kanssa ollut joka kerta kovia, Chosen One -levyjulkkarit Rentukassa erityisesti. Sillon narikassa oli niin paljon takkeja, että naulakot irtosivat liitoksistaan seinältä. Shout out Rentukka ja Emppu Paananen! Tänään kävin siellä syömässä, se ei nykyään oo ihan sama paikka kuin aikaisemmin, mutta muistot tulee silti mieleen joka kerta siellä käydessä.

Jos musiikkiura ei olisi toiminut, mikä olisi todennäköisesti ollut sun varasuunnitelma?

– Varmaan jossain vaiheessa olis pitänyt kouluttautua ja siitä edetä johonkin paskaduuniin, mutta se ei ollu koskaan ees vaihtoehto. En oo missään vaihees asennoitunu siihen, että mulla olis joku varasuunnitelmaa jos musaura ei olis natsannu. Oon aina miettiny et tätä mä tuun aina tekee, eikä mitään muuta uravaihtoehtoo oo.

Sä olet ollut yks viidesosa Korstoraatiota. Mitä Korstoraatiolle kuuluu nykyään?

– Ei Korstoraatiolle oikeen kuulu mitään, kun se on delannu. Kaikki siitä kokoonpanosta vääntää omaa musiikkia; Super Duve vaikuttaa Mouhouksessa, Joosu J julkas just oman albumin ja Tohtori Getto sekä MikeMo duunaa omaa musaa. Korstoraatio on kuitenkin meidän kaveriporukka ja sitä kautta oli helppo lähtee tekee omaa musaa, eli siinä suhteessa se on kuitenkin ollut mun musauran kannalta merkittävässä asemassa, vaikka kokoonpanona se ei oo aktiivinen.

Minkä takia Gettomasa vei sun pleikkarin pois? Millon oot saamassa sen takaisin?

– Hahahaha en mä oikein tiedä, se vaan tuli ja otti sen. Chillattiin siinä meillä, sit kun Allu oli lähdössä, niin se meni mun pleikkarin luokse ja sano et ”tää lähtee nyt takavarikkoon, saat tän sit takaisin kun EP droppaa”. Kun mun EP oli valmis, mä sanoin Allulle et ”mun EP on nyt valmis, voinks mä saada pleikkarin takasin?” ja Allu huusi mulle vastaukseks ”NO MISSÄ SEURAAVA EP ON HÄH?!”. Eli mä en tiedä oonko millon saamassa sitä takasin. Oon miettiny uuden pleikkarin ostoo, mut saleen se tulee viemään senkin. Loppujen lopuks, se oli kuitenkin hyvä asia että Allu vei sen pleikkarin multa. Mä pelasin sillä ihan liikaa enkä keskittynyt musiikintekoon niin paljoo. Osittain Allun takia mun EP on nyt ulkona.

Kuinka pitkään Pienii voittoi -EP:n työstö kesti?

– Ajallisesti noin kaks vuotta. Pohjustavaa työtä EP:lle on kuitenkin tehty tosi paljon enemmän, jota on hankala mitata millään aikamäärillä. Vaikka biisin tekoon meni parhaimmillaan vaan päivä, niin elämässä on kuitenkin tapahtunut paljon kaikkea, sen takia tässä on mennyt näin pitkään.

Mistä EP:n nimi Pienii voittoi on peräisin?

– Oon huomannu että tässä elämässä ei tuu isoja voittoja, pelkästään vaan pieniä voittoja arkisessa elämässä. Ne kun maksimoi ja on ilonen pienistä asioista, niin ne muodostuu isoiksi voitoiksi. Vaan tuloksil on välii -biisi, se on pieni voitto, eroaminen tyttöystävästä hyvissä väleissä, se on pieni voitto, mä oon edelleen lähiös, se on pieni voitto. Mun EP:n vika biisi on vähän henkilökohtasempi, siinä tulee esiin missä mun vanhat tutut on ja missä mä voisin kanssa olla. Se, että mä oon nyt tässä antamassa haastattelua mun julkaistavasta EP:stä sen sijaan, missä mä voisin olla, on pieni voitto.

Mistä tulee alter ego ”Kalahattu L”?

– Oltiin meidän ekalla Korstoraation ulkopaikkakuntakeikalla Kuopiossa. Oltiin alottamassa meidän settiä, mutta meillä ei ollu DJ:tä ja sit me mietittiin keskenään, että kuka meistä hyppää dekkeihin ja kaikkien katseet kohdistu muhun. Mä olin ainut, joka oli joskus koskenut levareihin. Mä olin sen myötä meidän DJ. Siinä vaiheessa, kun esiteltiin itsemme lavalla, niin heitin vaan spontaanisti ”mä oon vittu Kalahattu L”, koska mulla oli kalahattu päässä. Myöhemmin mun DJ-nimi vaihtu sit Lytäks.

Mitkä olivat viime vuoden kovimmat kotimaiset ja ulkomaiset julkaisut?

– Tää on paha. Ulkomaisista Nipsey Husslen Victory Lap, Freddie Gibbsin Freddie ja Pusha T:n Daytona. Kotimaisista Bizin Ääniviesti, Axel Kalan Sadekausi EP ja Vepun GTM.

Kuka on tämän hetken kovin, nouseva lupaus kotimaiselta musiikkikentältä?

– Ehdottomasti Lauri Haav, se on tulossa. Sillä on hulluja biisejä, kun kuulin ne, niin meinasin lopettaa mun EP:n työstön.

Lytän Pieniä voittoi EP:n levyjulkkarit järjestetään tänään Jyväskylän Club Escapessa, jossa nähdään myös Joosu J sekä DJ:t Joniveli ja DJ Vicky. Ota tuore EP kuunteluun alta!