Brennan Savage saapuu Helsingin Apolloon, mutta keitä ovat keikkaa edeltävät esiintyjät Ocyris ja Loki Wildin?

Ocyris (vas.) ja Loki Wildin (oik.)

Artisteista molemmilla on takanaan jo useamman vuoden ura ja julkaistua musiikkia löytyy paljon.

Yhdysvaltalaisräppäri Brennan Savage nähdään keikalla Helsingin Apollossa perjantaina 11. elokuuta. Artistilla on tunnistettava ja oma tyyli, eikä tähän tee eroa kaksikko, joka nähdään lavalla ennen pääesiintyjää. Helsinkiläiset Ocyris ja Loki Wildin nimittäin erottuvat monista kotimaan tekijöistä etenkin siinä, että pääasiallinen kieli musiikissa on englanti.

Molempien katalogista löytyy julkaisuja jo 2010-luvun loppupuolelta ja yhteinen taival musiikin saralla ulottuu vuoden 2018 paikkeille, jolloin Loki kuului jokseenkin ikoniseen Marble Gangiin, johon kuului muun muassa oman aikansa ja tyylinsä pioneeri Versace Henrik. Ocyris ja Loki kertovat silloin tutustuneensa yhteisen tutun kautta.

– Tutustuttiin yhteisen tutun kautta, se sano mulle et näytti mun musaa sen frendille joka tekee kans musaa. Olin aluks vaan et ”okei” mut sit kuulin et kyseessä on Loki ja tiesin et se on osa Marble Gangia. Sit aika nopee tehtiin eka biisi, jossa on Lokin tuotanto, Ocyris kertoo.

Nykyään lähes kaikki Ocyrisin musiikin tuotanto on Lokin käsialaa aina miksaukseen saakka.

– Muistan ku Ocy lähetti mulle sen ekoja biisejä ja mietin et nää on hyviä mut miksaus vaatis parantamista. Sil oli kova halu tehä kaikki ite mut sanoin et anna mä teen nää uusiks, Loki naurahtaa.

Myös yhteisiä biisejä löytyy lukuisia, muun muassa NORTHCYDE SOLDIERS, joka sisältää myös oman kollektiivin nimen; vaikka he levyttävät virallisesti omakustanteena, toimii Northcyde myös ikään kuin julkaisijana. Nimessä esiintyvä pohjoinen viittaa Suomeen, kotimaamme ollessa koko maailman skaalassa pohjoisessa, sillä tavoitteena on tehdä musiikkia kenelle vain kotimaasta riippumatta – he mainitsevat, että kuunteluja kertyy muun muassa Saksasta ja Yhdysvalloista. Molemmilta löytyy myös suomenkielistä tuotantoa ja etenkin Loki tunnetaan kyvystään sekoittaa kahta kieltä poikkeuksellisen sulavasti ja luontevasti.

Loki Wildin ja Ocyris kuvattuna Ravintolalaiva Väiskillä, jossa kaksikko on esiintynyt useaan otteeseen.

Ocyris kertoo, että suomenkielisen musiikin julkaisemisella oli samaan aikaan tarkoituksena niin osoittaa kyky tehdä musiikkia myös suomeksi, kuin näyttää, että kyseessä on suomalainen tekijä. Englanti kuitenkin on pääasiallinen kieli, koska se vain tuntuu luontevammalta ilmaisun tavalta. Useiden ulkomaisten artistien kanssa työskennellyt kaksikko kertoo, että monesti etenkin sosiaalisessa mediassa heitä luullaan jenkeiksi.

Uran varrelle on molemmilla mahtunut yksi biisi ylitse muiden. Ocyrisin CUT THE LIGHTS julkaistiin 2020 loppuvuodesta ja tähän päivään mennessä se on kerännyt Spotifyssa yli miljoona kuuntelua. Artisti kertoo, että syy biisin suosiolle on vieläkin mysteeri. Lähes päivälleen vuotta aiemmin puolestaan julkaistiin Lokin WHAT?, joka on ylittänyt Spotifyssa kultarajan.

– Ton biisin TikTok-soundi levis jossain maassa, jota en edes tiedä ja somet vaan räjähti yhtäkkiä. Sain videoita Rovaniemeltä asti, kun biisi soi siellä paikallisessa baarissa, Loki kertoo.

Vaikka artistit eivät vielä ole nousseet kotimaassa suurimman yleisön tietoisuuteen, tuntuu oma kuuntelijakunta löytyneen ja välillä ihmiset tunnistavat julkisilla paikoilla. Ocyris kertoo huomanneensa tämän etenkin $uicideboy$:n keikalla maaliskuussa, kun monet tunnistivat ja pyysivät jopa yhteiskuvaa. Hän mainitsee, että musiikkia on myös verrattu yhdysvaltalaisduon tuotantoon.

Loki Wildin voi puolestaan nimenä olla tuttu etenkin kotimaisen uuden aallon räpin kuluttajille jo Marble Gangin ajoilta; artistin ensimmäinen keikka nähtiin nyt jo vuosia jatkuneessa Rare-klubissa Helsingissä 2018. Kyseinen klubikonsepti on tarjonnut mahdollisuuden ensimmäiseen keikkaan monille nykypäivän kärkinimille aina Ibestä Turistiin. Tästä lienee kiittäminen myös muun muassa DJ:nä tunnettua Tino Pirttiojaa sekä keikan järjestävää All Things Live Finlandia.

– Tino kysy et halutaanko tulla lämppää Brennania ja olin totta kai heti in. Sikäli aika hauskaa et olin neljä vuotta sitten kattomassa Brennanin keikkaa ja mietin jo sillon et haluisin päästä lämppää sitä. Visioin itteni siinä lavalla esiintymässä ja nyt se toteutuu, Ocyris kertoo.

Keikalta on luvassa odottaa etenkin julkaisemattomia biisejä, mikä onkin kaksikolle tyypillistä. Myös Ocyrisin uusi albumi on työn alla ja sen tuotanto on kokonaan Lokin käsialaa. Keikkaa ja tulevia julkaisuja odotellessa voit kuunnella alta kaksikon yhteisen nimikkobiisin.