Mikael Gabriel julkaisi ensimmäisen rap-kokonaisuutensa – mukana seitsemän nousevaa artistia

Kaverikarim

Räppäri valitsi kokonaisuudelle mukaan tulokkaita, joiden tekemiseen uskoo itse vahvasti.

Universal Musicin artisti Mikael Gabriel palaa musiikkikentälle ensimmäisellä, täysin räpille omistetulla albumillaan Big Steppa.

Kokonaisuudella on yhteensä kymmenen biisiä, joista seitsemällä on mukana nuoria nousussa olevia artisteja joihin kuuluu ANI, jambo, Kerza, Nebi, Sini Sabotage, Joe L ja TheoFuego.

Fiilis ensimmäisen räppikokonaisuuden julkaisemisesta artistilla on hyvä.

– Sika hyvä fiilis, jotenki semmonen et vaik tost puuttuu iso osa biisei mitä ollaan täs tehty nii saatiin valittuu kymmenen mistä tuli toimiva kokonaisuus. Tää albumi toimii, ainaki mun kohdalla nii tietynlaisena uutena alkuna. Sellanen olo et ollaan tehty taas kerran jotain tosi siistii mitä tulee suomiräppiin ja räppiin ylipäätänsä, hän kertoo.

Punaisena lankana albumilla toimii etenkin uusien artistien nostaminen, joka on jo pitkää uraa luoneelle Mikaelille tärkeä asia.

– En maalaa levyllä kuvaa mistään tietystä asiasta. Punasen lankana ehkä just nuorten räppäreiden nostaminen siistien biisien kautta, nää on sellasii tulokkaita kenest tullaa kuulee viel pitkään Suomessa. Sit kans näytetään täl se räppilevel mis me mennään.

Biiseille MG valitsi artisteja, kenen musiikkia hän on itse kuunnellut ja kenen potentiaaliin hän vahvasti myös uskoo.

– Nää on osunu mun tutkan alle. Oon kuunnellu heitä ja on tullu sellanen fiilis et niil vois olla jotain annettavaa ja kenen kanssa ois hauskaa tehä musaa yhessä. Sit joitain biisejä tehdessä on tullu fiilis, että joku tietty tyyppi sopis just siihen mukaan. Levyllä ei oo kaikki biisit, mitä oon nousevien artistien kaa täs vuoden aikana tehny mutta vois tulevaisuudessa ehk just jatkaa sitä linjaa et julkasee musaa nousevien artistien kanssa, hän pohtii.

Räppäämisessä parasta on artistin mielestä tiivis tarinankerronta sekä punchlinet.

– Räpissä saa kerrottuu lyhyessä ajassa paljon verrattuna muihin genreihin, koen et siinä saa eniten irti. Sit hyvät punchlinet sekä diippi basso on sellasii jotka sytyttää mut ja tulee sellanen olo et tajuun miks teen musaa.

Yksi omista suosikkipunchlineista tähän mennessä on biisiltä Vainois.

– Eka värssy alkaa sillai hauskoilla sanaleikeillä!

Viime aikoina on ollut sosiaalisessa mediassa paljon puhetta myös räpin sanoituksista ja artistin vastuusta niiden kanssa. Mikael Gabriel pohtii asian olevan monimutkaisempi seikka kuin siitä helposti koitetaan tehdä mediassa.

– Mul on vähän sillee ristiriitasii mielipiteitä tästä. On hyvä et keskustellaan, etenkin nuorten kanssa et mikä on korrekti tapa puhua ihmisille tai kuvailla tilanteita. Samalla oon isosti sitä mieltä et räppi on taidetta ja se on sen taiteilijan vapaus maalata ja käyttää, mitä värejä tahtoo sitä omaa taidetta tehdessä. Vastuu siit tekstistä ei oo sataprosenttisen varmasti kirjottajalla vaan myös vastaanottajalla. Katotaanhan me elokuviikin oman päätöksen mukaan – mitään ei oo pakko kattoa saati sit kuunnella. Nuorilla menee helposti ehkä suosion mukaan et mitä kuuntelee toki, mikä on sit asia erikseen. Isänä, etenkin tytön isänä toki toivon että käytettäisiin rakentavaa tekstiä eikä sellasta alaspäin ketään painavaa. Jos kuitenkin sensuroitais kaikki mikä on epäkorrektii tai särähtävää niin mitä se taide sit loppupeleis edes ois, kun siitä puuttuisi se kaikki vapaus ilmaista itseään. Suomenkielessä myös tapa sanoa kuulostaa tosi eriltä kuin englannissa, jonka vuoks niihin kiinnitetään eri tavalla huomiota kun esimerkiks englanninkielisis räpeis. Suomeks sama juttu voi kuulostaa silt et ajattelee vaan et yök, et sä noin voi sanoo,  hän naurahtaa.

Oma suosikkibiisi tänään julkaistulta kokonaisuudelta on tällä hetkellä Tilanne pääl, jossa on mukana Nebi.

– Siin on himmeet energiat ja sellanen agressiivinen leuka pystyssä meno.

Haastavinta räppärin urassa on artistin mielestä ollut tähän mennessä pelkästään omaan juttuun keskittyminen.

– Ehkä se et ei haasta muit räppäreit liikaa, pysyy siin omalla kaistalla. Se on ollu haaste, koska aiemmin ainaki helposti laitto itteään vastakkain toisen artistin kaa, et jos joku tykkää tost nii se ei voi tykätä kans mun musasta tyylisesti. Räppi on myös aika egokeskeinen laji, niin uskon et monilla voi olla vaikeeta olla olematta jossain vastakkaintaistelussa toisen kanssa. Junnujen kaa samaa ei toki tule, koska haluun tukee ja opettaa heille mitä mä tiiän. Mut ehkä heilläkin on keskenään vastaavaa, en oo varma toki.

Jos räppäri antaisi neuvon aloitteleville artisteille, olisi se yksinkertainen.

– Sanoisin et tehkää mahollisimman paljon musaa, löytäkää hyvii tyyppei ympärille jotka vie asioit eteenpäin eikä vie asioit taaksepäin. Kannattaa karsii ne negatiiviset tyypit elämästä pois muutenki. Treenaaminen on asia mitä ei voi painottaa liikaa koska se kehittää vaikka ois kuinka lahjakas. Se on sama ku urheilus tai pleikkaa pelatessa, menee hetki et ne liikkeet oppii. Siin voi mennää vuosii, siin voi mennä kuukausii. Oo myös mukava ja hyvä tyyppi kaikille. Etenki tää ala perustuu täysin ihmissuhteisiin eikä täl alalla pärjää jos on perseest muita kohtaa. Tee paljon duunii ja oo mukava nii se vie pitkälle.

Big Steppa -albumin myötä Mikael Gabriel lähtee myös kiertueelle. Nappaa menevä kokonaisuus haltuun alta.