Päkän ensimmäinen sooloalbumi – ajaton kokoelma tarinoita elämästä

Joona Kurronen

Myös kirjailijana tunnettu artisti käsittelee albumillaan menestystä.

Monelle Gaselleista tuttu Päkä julkaisi ensimmäisen albuminsa soolona. Singlenä julkaistu Bensaa antoikin jo esimakua tulevasta ja myös albumilla toistuvat teemat pyörivät nimen mukaisesti menestyksen ympärillä. Tyyliltään Menestysalbumi sukeltaa 2010-luvun vaihteeseen ja tarjoaa paljon tarttumapintaa.

– Tää levy on hakenu inspistä 2010-luvun vaihteen Monsp-räpistä ja artisteilta, kuten Ruudolf ja Heikki Kuula. Halusin tuoda sitä musaa tähän päivään, artisti kuvailee.

Albumilla kuullaan myös tuttua soundia Gaselleista, mutta yhden miehen voimin. Teemat ja meininki tuntuvat osin samoilta, mutta levyllä sukelletaan vielä syvemmälle ja raadollisempiin kuviin, kuin suurimmassa osassa yhtyeen hittibiiseissä. Artisti kuitenkin kertoo viimeisimmän Zen-albumin olleen tarinoiltaan vielä aiempaa tuotantoa henkilökohtaisempaa ja tietynlainen tapa kirjoittaa ehkäpä jatkui myös sooloprojektilla.

Sanoituksissa keskitytään niin menestyksen jahtaamiseen, onnellisuuteen ja sen puutteeseen, kuin myös rakkauteen – seikkoihin, jotka nähdään usein osana menestystä. Kappaleilla tarjotaan osuvaa kuvausta pinnallisuudesta ja yleisistä ihanteista siitä, mitä elämässä tulisi saavuttaa. Suorapuheiset lyriikat antavat paljon ajateltavaa, mistä kappale Sydänkin on vaan sisäelin on hyvä osoitus. Artisti itse kuvailee albumin teemaa sanoin:

– Levyn teema on menestys. Meidän yhteiskunnassa toistuu narratiivi, jossa ammatillinen menestys on synonyymi onnellisuudelle. Niin mäkin opin ajattelemaan. Menestystä janotaan ja jahdataan ja jos sitä sitten lopulta saadaan, ollaan pettyneitä, kun ei se ulkoinen hyväksyntä tai taloudellinen menestys ratkonutkaan meidän ongelmia ja edelleen ollaan rikkinäisiä.

Levyn tuotannosta vastaa Loost Koos -yhtyeestä tuttu DJ Arsi. Aiemmin kaksikko ei ollut vielä tehnyt musiikkia yhdessä, mutta Päkä kertoo halunneensa albumille lämpimän ja ajattoman soundin, joten valinta tuntui luontevalta. Prosessi kesti kaikkiaan reilun vuoden verran kaksikon tavatessa ensimmäistä kertaa studiolla keväällä 2021. Vastaavana tuottajana toimii Visa Mäkinen.

Kirjailijanakin tunnettu artisti, oikealta nimeltään Pekka Salminen, kertoo kirjoittamisen olleen aina suuri ambitio, mikä tuntuukin näkyvän selkeästi albumilla. Debyytillä kuullaan sanoituksiltaan hyvin rikas kokonaisuus yhdistettynä ajattomaan tuotantoon.

Alta pääset kuuntelemaan tänään julkaistun albumin.