Käärijällä oli edessään mahdoton tehtävä ja It’s Crazy It’s Party on turvallisin tapa rikkoa jää

Käärijä ja Tommy Cash auton katolla.
Kaverikarim

Käärijän paluukappale ei yritä erottua Cha Cha Chasta liikaa, mutta tällä kertaa tähtäimessä on selvästi kansainvälinen yleisö, kirjoittaa Klangin toimittaja Samuel Järvinen.

Käärijällä oli edessään yksi vaikeimmista tehtävistä kotimaisen musiikkikentän historiassa: julkaista ennätyksiä rikkoneelle Cha Cha Cha -kappaleelle seuraaja. Kyseessä ei suinkaan ole mikään helppo homma, sillä kotimaisen kriittisen yleisön lisäksi Käärijän yllä ovat eurooppalaiset silmät, jotka ovat seuranneet häntä jo Euroviisujen alkamisesta saakka.

Sen lisäksi, että tehtävänä oli tehdä hyvä kappale, ei sen julkaisua voinut venyttää liikaa, jotta huomio ei hiivu. Nykyajan musiikkiteollisuudessa huomiosta kilpailevat kaikki, joten Käärijä ei olisi voinut odottaa loputtomiin uuden kappaleen julkaisemista. Hommaa ei myöskään helpota Käärijän ankara keikkatahti. Kun joka viikko koko kesän soittaa monta keikkaa eri puolilla Suomea, on välissä hankalaa ehtiä äänittää uutta kappaletta ja kuvata video.

Odotus kuitenkin palkittiin hetki sitten kun Käärijä julkaisi uuden kappaleensa nimeltään It’s Crazy It’s Party, jolle on tehty myös näyttävä musiikkivideo.

Yllätyin siitä, miten viime tippaan kappaleen markkinointi jätettiin; hädin tuskin viikkoakaan. Levy-yhtiön kannalta olisi varmasti ollut järkevää laittaa koneisto pyörimään jo aikaisemmin ja kasvattaa hypeä julkaisten muutamat teaserit ennen, mutta itse julkaisu tuli melko puskista.

Videolla on kuitenkin kirjoittamisen hetkellä 432 tuhatta katselukertaa YouTubessa, ja se myös trendaa Suomen YouTubessa. Striimejä on Spotify-sovelluksessa 649 670 kappaletta, mutta todellinen luku lienee suurempi. Mikäli numerot kasvavat tasaisesti, tullaan uuden kappaleen kohdalla yltämään varsin kiitettäviin lukuihin.

On mahdotonta tehdä kappaletta, joka yltäisi Cha Cha Cha -hitin massiivisiin striimilukemiin ja hypeen. Moni voisi sanoa, että sitä on turhaa edes yrittää, ja sen sijaan kannattaa tehdä jotain erilaista. Käärijän uusi kappale on kuitenkin rakenteeltaan ja idealtaan hyvin samanlainen viisuhitin kanssa; säkeistöt rikotaan simppelillä synaostinatolla, ja Käärijän flow liikkuu uhkaavasta kuiskauksesta intensiivisempään ulosantiin Cha Cha Chan tavoin. Biittikin samanlainen, joskin ei yhtä raskas. Kappaleesta löytyy myös niitä rock-vaikutteita ja lopusta eräänlainen breakdown, joka tuo mieleen Electric Callboy -reivihevin, jonka väitettiin olevan Cha Cha Chan inspiraationa.

Kappaleesta löytyy myös hieman The Prodigya erityisesti sen raskaasta elektronisesta synariffistä. Itse kertosäkeen melodia taustoineen kuulostaa valitettavasti hyvin halvalta ”baby’s first FL-studio” -meiningiltä, mikä on sääli, mutta ei myöskään kovin yllättävää, kun puhutaan kappaleesta, joka ei voi ottaa mitään kovin suuria riskejä sen seuratessa massiivista hittiä.

Uudella kappaleella on mukana virolaisräppäri Tommy Cash, jonka valinta yhteistyökumppaniksi on onnistunut. Osa Käärijän kansainvälisestä suosiosta johtuu havaitusta ”outoudesta”, joka liitetään erikoisennäköiseen vihreään boleroon pukeutuvaan ja suomeksi räppäävään hahmoon. On siis järkevää omia tuo mielleyhtymä ja käyttää sitä eduksi. Samaan tapaan Käärijä myös osaa tarttua meemeihin ja käyttää niitä hyväkseen, kuten kappaleen nimi kertoo.

Tähän yhtälöön omalaatuinen Cash sopii hyvin, ja lisäksi se tuo Käärijää lähemmäs hänen kuulijakuntaansa. Tämä kyseinen konteksti ei välttämättä ole myöskään se lapsiystävällisin, joten samalla Käärijä liikkuu tiedostaen tai tiedostamattaan poispäin sellaisesta leimasta, joka esimerkiksi Lordille lyötiin. Kyseisessä viitekehyksessä on tilaa liikkua myös eteenpäin, ja olisikin hienoa nähdä Käärijä tekemässä yhteistyötä Little Bigin kaltaisten nimien kanssa.

Kuten on todettu, on mahdotonta yltää Cha Cha Chan lukemiin. Jää oli rikottava jollain tavalla, ja It’s Crazy It’s Party on siihen oikea kappale. Vaikka esimerkiksi striimipalveluista vielä uupuvat Morgan ja Kovis ovatkin kappaleina parempia ja klassisempaa Käärijää, on tuore kappale varmasti se turvallisin vaihtoehto julkaista, eikä kyseessä myöskään ole huono kappale.

Luulen, että nyt Käärijällä on edessään vähemmän paineita, kun jää on rikottu, joten toivottavasti mielikuvitus päästetään vapaaksi ja striimiluvut unohdetaan hetkeksi.