Kansainvälistä trap-soundia Turusta – Kuka on kolmannen singlensä julkaissut CA$H MON€Y P?

Turkulainen artisti mainitsee tavoitteekseen tehdä musiikkia myös kansainvälisellä tasolla.

Suomessa tehdään paljon musiikkia suomen kielellä, minkä vuoksi monet muunkieliset artistit voivat jäädä helposti varjoon. Vaikka Suomessa kuunnellaan myös paljon englanninkielistä musiikkia, tuntuu suomalaiset englanniksi musiikkia tekevät artistit  saavan osakseen jonkin sortin skeptisyyttä – vaikka itse musiikista ei edes kuulisi sen alkuperää.

Ilmiön kannalta mielenkiintoinen on turkulainen artisti CA$H MON€Y P, joka julkaisi perjantaina kolmannen singlensä. Maaliskuussa singlellä WALLS OF JERICHO debytoinut, taustaltaan etelä-afrikkalainen artisti tekee pääosin trap-musiikkia, jossa kuuluu tyylitietoisuus ja kansainvälisyys. Klangi haastatteli artistia hiljattain; haastattelu toteutettiin englanniksi.

– Teen trap-musiikkia, joka saa adrenaliinin virtaamaan. Mun tähänastiset julkaisut vievät kuuntelijan suoraan suosikkiini rapin aikakausista, vuosiin 2016-2018. Aikaan, jolloin artistit ilmaisivat itseään ilman pakottamista autenttisella swagilla. Haluun tehä musaa, joka elää sen persoonallisuuden kautta, tottakai myös kovilla barseilla, hän kertoo.

Kovalla itseluottamuksella ja vahvalla asenteella varustettu artisti haluaa erottua muista etenkin tyylitajussa, myös itse musiikin ulkopuolella.

– En tee pelkästään musiikkia, tykkään myös muodista ja uskon että mun maku on ainutlaatuinen molempien suhteen. Sen takia haluun erottua muista myös tyylitajullani ja se näkyy musavideoissakin aina visiostani visuaaleihin saakka.

Musiikin tekemisen pariin artisti kertoi päätyneensä osin äitinsä ansiosta, tämän bookatessa hänen ensimmäisen studiosession vuonna 2016. Sitä edelsi useiden vuosien freestylet vanhempien sisarten innoittamana, bussissa kirjoitetut lyriikat ja ylipäätään kaikki luova tekeminen musiikin parissa. Perinteiseen tyyliin myös MTV:n musiikkivideoilla oli vaikutusta kiinnostukseen musiikkia kohtaan, mutta mitään varsinaista suunnitelmaa artistiudesta ei alun perin ollut; musiikki vain on ollut aina mukana ja se on auttanut käsittelemään asioita.

Artistin musiikki on englanninkielistä niin kielen luontevuuden, kuin myös laajojen tavoitteiden takia. Pääasiassa englantia, mutta myös useaa muuta kieltä puhuva artisti kertoo kokevansa, että hänen musiikkinsa tuskin saavuttaisi suomeksi suurinta potentiaaliaan.

– Multa on kysytty monesti, että miksi en tee musaa suomeksi. Tykkään kyllä suomenkielisestä musasta, mutta se ei vaan ole suunta, johon haluun viedä mun uraa. Mulla on suuret unelmat ja lapsikin osais kertoo sen, että Suomi ei ole se maa, jossa mun musiikki saavuttaa huippunsa. Mä räppäämässä suomeksi ajais mua päinvastaiseen suuntaan, sillä siitä ei ole epäilystä, että musta tulee kansainvälinen artisti.

Aiemmin tänä vuonna kaksi singleä julkaissut artisti kertoo uusimman kappaleen tarjoavan vähemmän rajoittunutta ja aiempaa rohkeampaa tuotantoa. Julkaisu kantaa nimeä MICHELIN STAR ja tuttuun tapaan sille on myös kuvattu näyttävä musiikkivideo.

– Uusin biisi tarjoaa soundia, jota oon suunnitellut pitkään. Aiemmat biisit on ollu monotonisemmalta puolelta, mutta uusin tarjoaa tunnistettavia vokaaleja, yksinkertasemman hookin ja tilaa hengittää. Musiikkivideon idea oli alunperin vähän sama kun Playboi Cartin What -biisissä; siinä olis paljon naisia, jotka ei fiilais meitä meidän erilaisuuden takia. Mut lopulta haluttiin unohtaa semmonen Vixen-meininki ja seksualisointi ja osoittaa, että ne ajat voi olla ohi tälläsissä projekteissa.

Kuvassa uusimman biisin tuottaja Stewforlife ja artisti itse.

Vaikka julkaistuja biisejä on vasta kolme, löytyy kokemusta esiintymisestä etenkin viime vuodelta aina skeittirampeilta muotinäytökseen. Suurin osa keikoista on ollut yhdessä European Gangsters -kollektiivin kanssa, kun porukan artistit ovat esittäneet omaa julkaisematonta musiikkia. Kollektiivin tavoitteena on musiikin tekemisen ja esittämisen lisäksi luoda alustaa myös underground vaate- ja pop-kulttuurille, mutta jengikulttuurista se on kaukana.

Yksi keikoista nähtiin Turussa jo kaksi kertaa järjestetyssä Faschene Underground -tapahtumassa, jonka perustajiin artisti lukeutuu. Tapahtuma tuo vuosittain yhteen underground-muotia sekä -musiikkia, ja artisti kertoo kokemuksen olevan aina ainutlaatuinen.

– Esiintyminen on yksi suurimmista iloista artistina ja esiintyminen Faschenessa on aina spessua. Kaikki tähänastiset keikat on ollu hyviä, vaikka ihmiset ei olis tiennyt meitä, koska energia lavalla on tarttunu myös yleisöön. Samalla ne on myös valmistanu tulevaan ja nyt koen, että mun musiikki on entistä valmiimpaa esitettäväksi livenä, joten ootan innolla ens vuotta.

Lähitulevaisuudessa artisti aikoo julkaista musiikkia tasaisella tahdilla, jonka myötä rakentuu myös profiili muusikkona ja taiteilijana. Vaikka suunnitelmia on myös Suomen ulkopuolelle, ei hän koe, että vielä olisi oikea aika lähteä laajentamaan.

– Suomi tulee aina olemaan mun koti ja vielä ei oo oikee aika lähtee täältä. Mä ja mun tiimi halutaan jättää jälkemme tänne ja jatkossa, kun oon tyytyväinen omaan työhön, haluun tehä musaa suomalaisten artistien kanssa. Oon tehnyt sitä jo, mutta vielä ei oo oikee aika kertoo siitä enempää.

Uusin julkaisu tarjoaa kotimaan kentälle todellisen kansainvälistä soundia ja fiilistä aina musiikkivideoon saakka. Kappaleen tuottanut Stewforlife ja tulevan musiikkivideon kuvannut Niretho ja Saku Suominen Video julkaistaan myöhemmin; sitä odottaessa voit kuunnella tuoreen biisin alta.