UMK-edustaja Goldielocks eli Ella Mäntynen on pohtinut suomalaisen pop-musiikin heikkoa menestystä maailmalla.
Uuden Musiikin Kilpailussa valitaan vuosittain edustaja kansainvälisesti arvostettuun laulukilpailuun, Euroviisuihin. Kappaletta ei kuitenkaan tarvitse esittää maan omalla virallisella kielellä, joten musiikin kansainvälisyys astuu kuvaan.
Etenkin suomalaiset maailmankuulut pop-tähdet ovat olleet vähissä, mutta voisiko UMK:ssa kilpaileva Goldielocks olla poikkeus? Klangi haastatteli karstulalaislähtöistä artistia ja tämä kertoi ajatuksiaan siitä, miksi suomalainen englanninkielinen pop-musiikki ei ole menestynyt kansainvälisesti.
Lue myös: UMK-debyytti: Goldielocksin ”Made Of” on täydellinen yhdistelmä tarinaa ja tunnetta
Kova työ, tuuri ja usko omaan tekemiseen
Goldielocks, oikealta nimeltään Ella Mäntynen, kertoo olleensa jo lapsesta saakka hieman ”delulu”. Usko omiin kykyihin on siis aina ollut suuri ja epäonnistuminen ei ole tuntunut edes vaihtoehdolta.
Vasta 23-vuotiaan artistin ura on myös alkanut verrattain aikaisessa vaiheessa, joten sama hullu unelma kantaa edelleen.
– Mun unelma pop-tähteydestä on ollut olemassa siitä asti kun oon ollut yhdeksän. Mun etuotsalohko ei oo kerennyt kehittyä, niin mie en oo edes ehtinyt pelätä semmoista ajatusta, että joku ei ole mahdollista.
Halu kehittyä on kuitenkin kasvanut myöhemmällä iällä suureksi ja Mäntynen kertoo usein toivovansa kriittistä palautetta. Nykyisin hän jaottelee unelmansa kansainvälisestä urasta kolmeen laariin: kova työ, tuuri ja usko omaan tekemiseen. Tuurin merkityksen hän pyrkii kuitenkin minimoimaan.
Muilta saatu palaute toki lämmittää mieltä ja kasvattaa luottoa omaan tekemiseen, mutta Mäntynen luottaa vain harvojen ihmisten arviointikykyyn. Etenkin artistin veli ja tuottaja Lauri Mäntynen, ystävä ja tuottaja Topi Kilpinen sekä isä ovat auktoriteetteja, joihin hän luottaa.
– Se tulee kasvatuksesta. Meillä kotona ei ole kehuttu turhaan ja tiedän, että jos isä kehuu jotain biisiä, niin sitten se on oikeesti hyvä.
Joensuussa varttunut ja sittemmin Helsingissäkin asunut Mäntynen muutti pari vuotta sitten Berliiniin jahtaamaan unelmiaan. Kokemus ulkomaan kentältä on tuonut paljon näkemystä siihen, miten kansainvälinen musiikkiteollisuus toimii.
Pattitilanne
Mäntynen kuvailee suomalaisen kansainvälisen pop-musiikin olevan pattitilanteessa, mutta vaikeus päästä kansainvälisille vesille on monen asian summa.
– Tää on mun oma tuntuma, mutta esimerkiksi Ruotsilla on paljon pidempi historia pop-musiikin onnistumisissa. Lisäksi suomalaiset on myös tosi nöyriä, eikä halua tehdä itsestään isoa numeroa, ennen kun joku muu kertoo että ”hei tää on hyvä juttu”.
Samalla eteen tulee myös ongelma, joka helposti toistaa itseään.
– Usein törmää semmoiseen ilmiöön, että artistille sanotaan, että me voidaan viedä tää sun biisi radioon vaikka Saksassa tai Briteissä. Mutta me tarvitaan ensin teiltä kotimaista lukuja. Sitten tullaan semmoseen tilanteeseen, että me ei voida saada kotimaista lukuja ennen kuin me saadaan teiltä jotakin lukuja.
Vaikka Suomessa kuunnellaankin samoja kansainvälisiä pop-tähtiä, kuin muuallakin maailmassa, tuntuvat suomalaiset hieman vierastavan englanninkielistä suomalaista pop-musiikkia.
Mäntynen kuitenkin uskoo, että murros on käynnissä. Etenkin artistin UMK-kappale Made Of sai kotimaassa hyvän vastaanoton, josta Mäntynen kertoo olevansa ”kuin pullolla päähän lyöty”.
Taso Suomessa on kova
Taitotaso Suomessa on kova Mäntysen mielestä, eikä selkeää eroa ulkomaihin ole havaittavissa. Pääsy kansainvälisille ”pelipaikoille” suomalaisena musiikintekijänä voi kuitenkin olla aluksi vaikeaa.
Niissä tapauksissa tuurista onkin ollut hyötyä.
– Kun mietin isoja biisisessioita, joissa oon ollut mukana, niin ne on aluksi ollut semmosia että oon päässyt tuuraamaan kun joku on ollut kipeenä.
Juuri ulkomailla asumien onkin mahdollistanut sen.
– Mulle ollaan saatettu soittaa, että pääsetkö tuuraamaan ja oon sanonut, että ”joo, oon puolessa tunnissa siellä”.
– Tekemisen taso on kuitenkin sama. Suomessa on ihan yhtä taitavia kirjoittajia, tuottajia ja artisteja, kuin muuallakin. Joku ihminen vaan aina tuntee tietyt ihmiset ja pääsee sitä kautta oikeisiin sessioihin. Se on samaa peliä, mutta isommalla kentällä, Mäntynen jatkaa.
Vastaanotto on samaa riippumatta siitä, mistä maasta tekijä tulee.
Identiteetti
Mäntysestä huokuukin tietty suomalaisuus ja hän itse uskoo sen olevan hyvä asia. Puheessa kuuluu vahvasti Joensuun seudun murre.
– Suomalaiset kokee mut ehkä omakseen, koska mulla on vahva murre ja mie oon ikään kuin tosi suomalainen. Mun musiikki voi kaikessa ”kansainvälisyydessään” olla helpommin lähestyttävää, kun ihmiset kokevat mut omakseen.
Suomalaisuus näkyy ja tulee Mäntysen mukaan näkymään jatkossakin. Lavalle mennessään hän kuitenkin kertoo olevansa näyttävä esiintyjä ja ottavansa paljon tilaa.
Mäntynen uskoo, että omat lähtökohdat voivat olla etu myös kansainväliselle yleisölle.
– Tuntuu, että kansainvälisenäkin ilmiönä se on mielenkiintoinen, kun joku on oikeasti tuppukylästä. Kyllä ihmisiä kiinnostaa tietynlainen amerikanunelma, vaikka tää ei olekaan Amerikka.
Lue lisää päivän ajankohtaisimmista musiikkiuutisista ja pysy ajan tasalla!