Gurun kuolemasta 10 vuotta – Gang Starrin toinen osapuoli keikkaili Suomessakin useampaan otteeseen

EMI

Gurulla oli iso vaikutus muun muassa Palefacen tekemisiin.

Tänään on kulunut tasan 10 vuotta siitä, kun ikonisen Gang Starrin toinen osapuoli Keith Elam eli Guru hävisi taistelunsa syöpää vastaan. Soolouraakin tehnyt rap-artisti oli kuollessaan 43-vuotias.

Bostonissa syntynyt Guru on jäänyt hiphop-historiaan etenkin kaikkien aikojen tärkeimpiin hiphop-ryhmiin lukeutuvan Gang Starrin takia. Gurun ja DJ Premierin muodostama kokoonpano julkaisi kuusi pitkäsoittoa vuosien 1989-2003 välillä. Ensimmäinen Gurun kuolemanjälkeinen Gang Starr -albumi One of the Best Yet ilmestyi viime syksynä, ja siitä julkaistiin arvostelu Klangissakin.

Gurusta on helppo puhua hiphop-pioneerina, sillä hän yhdisteli ensimmäisten joukossa hiphopia ja jazzia omilla Jazzmatazz-projekteillaan. Nimen alla julkaistiin kaiken kaikkiaan neljä albumia. Soolomateriaalia mies teki Guru-nimensä ohella myös Baldhead Slick -aliaksella.

Welldone toi Gurun ensimmäistä kertaa Helsinkiin loppuvuodesta 1992.

Guru keikkaili Suomessa useampaan otteeseen. Ensimmäisen kerran hän saapui maahamme joulukuussa 1992 Gang Starrin esiintyessä Vanhalla. Toistamiseen Guru ja DJ Premier saapuivat Suomeen vasta marraskuussa 2003 osana The Ownerz -albumin Euroopan-kiertuetta, jolla lämppärinä toimi Redrama.

Lisäksi Guru nähtiin kesällä 1995 keikalla Pori Jazzeilla Jazzmatazz-kokoonpanonsa kanssa sekä kahdella perinteisemmällä soolokeikalla. Niistä ensimmäinen järjestettiin Nosturissa marraskuussa 2001 ja toinen Kaapelitehtaalla joulukuussa 2004.

Paleface kertoo tavanneensa Gurun useammankin kerran. Esimerkiksi Nosturin Baldhead Slick -keikan yhteydessä Daddy Pales istui pitkään bäkkärillä illan pääesiintyjän ja hänen seurueensa kanssa.

– Muistan, että Krumbsnatcha nauroi jotain, että ”jäbät pudottaa huolella nollegee”. Guru oli must vähän sellainen hitaasti lämpiävä tyyppi, jolla oli aika kovat suojat päällä, kun vertaa moniin muihin tapaamiini räppäreihin. Se ei ollut mikään varsinainen vitsiniekka, vaan vähän vakavammasta päästä, sanoisinko jopa vähän tosikko? Mutta se katsoi ainakin meikäläistä silmästä silmään ja oli keskusteluissa aidosti läsnä. Muistan, että puhuttiin Nosturissa ainakin jazz-pianisti Thelonious Monkista. Guru hämmästyi kun kerroin, että Monk oli ollut Suomessakin keikalla joskus 60-luvulla. Se vaan pudisteli päätään ja sanoi: ”Y’all are deep with the jazz up here” tai jotain vastaavaa, Paleface muistelee.

Palefacella on Jazzmatazz, Vol. 1:n lisäksi Gurun signeeraukset muutamassa Gang Starrin albumissa.

Samalla tapaamisella Paleface sai Gurulta signeerauksen omaan kopioonsa Jazzmatazz, Vol. 1 -albumista. Palefacen mukaan levy ja sen seuraaja olivat isossa roolissa silloin kun hänen ensimmäinen rap-kokoonpanonsa Hoax perustettiin.

– En tiedä olisinko koskaan päätynyt tälle alalle ilman Gurun esimerkkiä.

Guru oli buukattu ulkomaiseksi pääesiintyjäksi vuoden 2009 Pipefesteille, mutta keikka peruttiin. Festarin järjestäjille lähetettiin lääkärintodistus, jonka mukaan perumisen syynä oli auto-onnettomuus ja sitä seurannut leikkaus. Todellisuudessa Gurun sairastama syöpä oli jo pahasti levinnyt. Gurun tuuraajana tapahtumassa toimi Timo Pieni Huijaus, joka nosti Gurun ja tämän yhteistyökumppanin Solarin myöhemmin esiin versessään Mikael Gabrielin Mitä jos -kappaleessa.

Gurun kuolemaa edeltäneisiin olosuhteisiin ja Solariin liittyy paljon hämäriä asioita, mutta onneksi artisti muistetaan ensisijaisesti tekemästään musiikista. Paleface luonnehtiikin Gurua yhdeksi hiphopin isoimmista nimistä, vaikka ei pidäkään artistia teknisesti älyttömänä tykittelijänä.

– Se ääni ja tone! Ja todella solidi kynäniekka kyl kaikin tavoin. Will be sorely missed. Onneks postuumi One of the Best Yet tuo lohtua. Kun kuulin Family and Loyaltyn ekaa kertaa, myönnän että tuli roska silmään.

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.