”Ei mulla ole muita vaihtoehtoja kuin laulaa” – haastattelussa Disa

Fast Car -singlen julkaissut r’n’b-lupaus valmistelee itsenäisesti EP:tä.

Mikäli laadukkaasta suomalaisesta r’n’b:stä on pulaa, niin kannattaa ottaa kuunteluun uusi, vielä toistaiseksi suurelle yleisölle tuntematon artistilupaus Disa. Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä julkaisi syyskuussa Dirt-debyyttisinglensä, ja nyt 30-vuotiaalta artistilta on tullut sille seuraaja kappaleen Fast Car muodossa.

Oulussa syntyneellä laulajalla on vahvat juuret musiikkimaailmaan hänen afroamerikkalaisen saksofonisti-isänsä Robert Eldridge III:n kautta. Itse asiassa hänen koko isän puoleinen sukunsa on mukana musiikkibisneksessä.

– Isä on kiertänyt maailmaa muun muassa Aretha Franklinin ja Stevie Wonderin kanssa. Hän on myös esimerkiksi Angie Stonen Mahogany Soul -levyllä. Isoenoni on Roy Eldridge ja tätini työskentelee En Voguen, Janet Jacksonin ynnä muiden kanssa, Disa täsmentää.

Disan vanhemmat tutustuivat toisiinsa Pori Jazzeilla ja Disa syntyi myöhemmin Oulussa. Sieltä hän muutti kolme vuotta sitten pääkaupunkiin edistääkseen unelmiaan musiikin parissa.

Disa ei itse soita mitään instrumenttia, mutta kirjoittamisen ja laulamisen tuore r’n’b-lupaus kokee henkireiäkseen. Erykah Badua ja Alicia Keysiä esikuvikseen kutsuva artisti toivoo pystyvänsä jakamaan musiikillaan samalla tavalla syvimpiä sydänsurujaan, kasvuaan ja ajatuksiaan kuulijoidensa kanssa.

– Oon myös pienestä asti tiennyt sen että ei mulla ole muita vaihtoehtoja kuin laulaa. Mä teen kyllä päiväduuneja, olen kampaaja, Disa kertoo.

Inspiraatiota englanniksi kirjoittava tulokas on saanut toki muualtakin. Esimerkiksi kuluneen vuoden aikana hän on kuunnellut paljon muun muassa IAMDDB:tä, Jorja Smithia, Temsiä, Merebaa ja Little Simziä.

– Nää on kaikki artisteja jotka inspiroi mua isosti, ihania naisia! Cruel Santinon levy oli kans ihan mieletön! Kuuntelen myös räppiä ja eniten on soinut edellisen kuukauden aikana Dom Kennedy sekä Curren$y.

Omaa musiikkia Disa Rabat Collectiven tuella, jossa kaikkien tavoitteena on ainoastaan rakastamansa asian eli musiikin tekeminen. Lähimpänä yhteistyökumppanina toimii tuottaja Boofromtheblock.

– Me tutustuttiin reilu vuosi sitten ja Boofromtheblock on auttanut mua kaikessa. Hoitanut omat tuttunsa eli Tommi Langenin, Mauri Suomivuoren ja Lauri Moilasen tähän mukaan tähän projektiin, jossa hän toimii vastaavana tuottajana. Boofromtheblock on Rabat Collectiven perustaja ja auttaa samassa hengessä myös Zulua jolta on tulossa musaa alkuvuodesta.

GoodJobLarryn tuottamaa Fast Car -singleä Disa kuvailee henkilökohtaisella tasolla todella tärkeäksi. Se kertoo sydänsuruista ja siitä, kun irti päästäminen edellisestä suhteesta on vaikeaa vaikka siinä roikkuminen ei välttämättä tee kummallekaan hyvää.

Kun kappaleen nimi viittaa autoihin, on lähes pakko tiedustella: minkälaisen auton Disa ottaisi alleen jos saisi vapaasti valita?

– Mä en haluaisi autoa. Mulla ei ole ajokorttia.

Nopeista autoista haaveilun sijaan Disa on keskittynyt studiotyöskentelyyn, jonka tulokset hän on julkaissut itsenäisesti. Levytyssopimuskaan ei ole ajatuksena pois suljettu, mutta ainakaan toistaiseksi sellaisen solmiminen ei ole tuntunut tarpeelliselta.

– Mä oon tosi tyytyväinen tähän tilanteeseen ja levydiili tulis kysymykseen vasta jos saatais jatkaa samalla porukalla ja omilla visioilla, niistä en ole valmis luopumaan, Disa pohtii.

Tällä hetkellä Disalla on työn alla debyytti-EP, joka tulee todennäköisesti koostumaan 5-7 biisistä. Nimen keväällä ilmestyvä projekti saa lähempänä julkaisuaan.

– Työnimeä tulevalle EP:lle ei olla keksitty, meillä on mennyt muutenkin noi työnimet aina biittien nimillä, Disa nauraa.

Kovin yksityiskohtaisesti Disa ei omista haaveistaan musiikkiurallaan puhu. Toiveissa on kuitenkin saada luotua hyvää musiikkia, jonka muutkin ottaisivat omakseen.

– Mä toivon että kaikki jotka on kaivannut Suomeen enemmän r’n’b-meininkii löytäis mut. Mä rakastan laulaa ja toivon et se myös kuuluu ja näkyy siitä mitä teen.

Ota Fast Car haltuun alta. Visuaaleista vastaa Video Kalliala.