Klangin marraskuun mixtape: DJ Supertyyli

Sicker than your average!

Mikäli keskiverto DJ on 8-bittinen Nintendo, niin DJ Supertyyli on vähintäänkin Super Nintendo. Pelkästään jo sillä perusteella nykyään helsinkiläinen DJ sopii kuin nyrkki silmään Klangin kuukauden mixtapen tekijäksi.

Mutta kuka nimen takana on? Lue haastattelu alta ja ota luunkova paketti urbaania soundia kuunteluun!

Heitin viime kuussa DJ Kushmoneyn heti haastattelun aluksi hissiin Jay-Z:n kanssa, joten lähdetään tällä kertaa liikkeelle jollakin vielä älyttömämmällä skenaariolla. Miten esittelisit itsesi Biggie Smallsille, joka ilmestyisi kämpillesi sanottuasi hänen nimensä kolme kertaa peilin edessä?

Ekaksi varmaan pyörtyisin, mutta siitä toivuttuani esittelisin itseni: ”Morjesta Biggie! Olen DJ Supertyyli, ja aivan kuten yksi riimeistäsi – Sicker than your average!”

Mikä herätti kiinnostuksesi levyjen soittamiseen?

Olin kyllä kiinnostunut jo ysärin loppupuolella DJ-hommista ja tiesin pääpiirteittäin, mitä DJ:t tekivät, nähtyäni jossain nuorisotalon discossa DJ:tä. Varsinainen suurin sysäys oli kuitenkin Mix Master Miken näkeminen Beastie Boysien keikka-DJ:nä. Mike ei pelkästään soittanut taustoja, vaan oli osa showta skrätseineen ja kikkoineen. Silloin viimeistään päässäni naksahti, että ”tuota mä haluan tehdä”.

Missä kaikkialla olet ollut soittamassa ja mikä keikoista on jäänyt mieleesi erikoisimpana?

Pitkin Suomea on tullut keikkailtua, ainakin useimpien isojen kaupunkien klubeilla, sekä muutamissa pienemmissä. Virossa on tullut myös käytyä tasaisin väliajoin vuodesta 2013 lähtien, Tallinnassa ja Pärnussa. Kaikki Blockfest-jatkot, joissa olen ollut soittamassa on olleet mieleenpainuvia, kuin myös eka kerta Tallinnan Hollywoodissa. Soittoliksa maksettiin jo ennen keikkaa (sekä ekstraa), biisitoiveita ei tullut yhtään illan aikana, sai soittaa mitä tahansa urbaania musaa ilman rajoja ja musaa soitettiin aamuviiteen saakka.

Olet osallistunut muutamaan otteeseen kotimaisiin DJ-kilpailuihin.Mitä mieltä olet niistä, olisiko esimerkiksi DJ SM:n tai Raaputus Battlen kaltaisille kilpailuille mielestäsi edelleen tilausta?

Lyhyesti sanottuna, olisi kyllä. Vaikka DJ:tä on erilaisia ja kaikki eivät halua kisailla, kisailu tekee hyvää ja halukkaitakin varmasti olisi. Varsinkin hiphop-kulttuuriin kuuluu mielestäni tervehenkinen taitojen mittailu, olipa kyse räppibattleista tai breikkiringeistä. Suomen Taco Bellin kanssa organisoimmekin tämän vuoden alussa uransa alussa oleville DJ:lle Beats At The Bell -kisan, mikä meni hyvin. Maailmalla on muutamakin arvostettu DJ-kisa, esimerkkeinä massiiviset Red Bull 3Style-kisat ja A-Trakin järjestämät kaikille avoimet Goldie Awardsit. Jos kotimaassa ei ole kisatarjontaa, niin neuvoni on kaikille kisoihin haluaville suunnata katseet avoimilla hakemuksilla maailmalle. Kisoihin, tai tiettyä maalia kohti harjoittelu kehittää ihmeen hyvin taitoja.

Teet aktiivisesti uusia miksauksia. Miten tärkeäksi koet mixtapet nykyaikana?

Nykyään, kun lähes kaikki maailman musiikki on lähes kenen tahansa saatavilla, ja jokaisella on ”tosi douppi soittolista”, miksaukset ovat mielestäni edelleen tärkeitä. Moni osaa laittaa biisit järjestykseen, mutta mielestäni DJ:n tyylin kuulee siitä, miten hän yhdistää nuo kappaleet, koska sen voi tehdä niin monella tavalla. Osaako miksata niin että vokaalit eivät mene päällekkäin? Tekeeko jotain blendejä, yhdistäen acapelloja instrumentaaleihin? Miten siirtyy tästä temposta ja fiiliksestä ja mihin suuntaan? Sisällyttääkö jotain kikkailuja, kuten tuplailuja, skrätsäämistä, tai muuta persoonallista? Jokainen voi näyttää Instagramissa siistiltä, kädet ilmassa poseeraamassa, mutta jos sä olet DJ, niin mua kiinnostaa enemmän, miltä sä kuulostat.

Olet tehnyt aikoinaan myös radiota SpinFM:n taajuudella. Mitä ohjelmia itse seuraat tällä hetkellä ja miksi?

Kaikkien eri miksausten kuuntelun lisäksi tulee radiosta jonkin verran tulee kuunneltua BBC Radio 1:tä ja Radio 1Xtraa, sekä jotain radio-ohjelmia lontoolaiselta Rinseltä. Parina viime vuotena viikottain on tullut tsekattua Jenkkien satelliittiradiokanava Globalizationin ohjelmia, jotka ovat lähes kokonaan vierailevien DJ:tten settejä klubi-DJ:ltä. Sieltä on tullut poimittua paljon musaa ja inspiraatiota. Lisäksi olen parin viime vuoden aikana kuunnellut DJ-aiheisia podcasteja, kuten jenkkiläiset Reflections Of A DJ, ARD: Awesomely Righteous DJs ja MikiDz Podcast, sekä brittiläinen Talkover Podcast. DJ:t puhuvat DJ:tten kanssa DJ-hommista, mikä on tällaiselle tietoa janoavalle DJ-kulttuurin ystävälle erittäin sopivaa, heh.

Mitkä ovat olleet toistaiseksi vuoden kovimmat julkaisut omissa kirjoissasi?

Jos albumikokonaisuuksista puhutaan, niin Kuben Hakunila Killah on ollut itselle tämän vuoden kovin kotimainen julkaisu, Gettomasan Diplomaatin kanssa. Molemmissa on suvereenia oman soundin ja tyylin kanssa dominointia. Burna Boyn African Giant -albumi oli todella freesi, vaikka en afro-musan suurin ystävä olekaan. Atlantin toiselta puolelta on tullut yllättävän paljon hyviä albumeita tänä vuonna. DaBabyn debyyttialbumi Kirk oli kova vaikkakin lähes samaa soundia kauttaaltaan, Gang Starr -albumi oli myös hyvä, samoin kuin Rick Rossin Port Of Miami 2. Täysin yllättäen julkaistu J Balvinin ja Bad Bunnyn Oasis oli myös erittäin hyvä, joka soikin koko kesän ajan omissa kuulokkeissa, vaikka en espanjaa osaakaan, ha!

Mitä urbaanin musiikin nousevia nimiä kannustaisit ottamaan seurantaan?

Jenkeistä sanoisin vuoden tulokkaat, Megan Thee Stallion ja DaBaby. Jos urbaanista latinosoundeista pitää, niin J Balvin, Bad Bunny, Ozuna, Farruko, Becky G, Anuel AA ja Karol G kantsii ottaa seurantaan, ellei ole jo. Briteistä suosittelen pitämään silmällä vankilasta vapautunutta J Husia, sekä tämän kaveria MoStackia, sekä tuoreita tulokkaita, manchesterilaista Aitchia ja edinburghilaista Sean Focusta.

Mitä tältä mixtapeltasi on lupa odottaa?

Tykkään soitella aika laidasta laitaan musaa, mutta tällä kertaa valikoitui pelkkää räppiä. Jenkkilästä rannikolta rannikolle, uutta ja vähän vanhempaa, Briteistä parit biisit, sekä tietysti maustettuna DJ-kikkailuilla jota multa on lupa odottaakin. On siellä muutama erikoisversiokin, joita tuskin kovin monelta tässä maassa löytyy…

Onko loppuvuodelle tai lähikuukausille tiedossa jotain astetta spessumpia keikkoja?

Loppuvuosi menee aika rauhallisesti, miksauksia on tulossa muutamien keikkojen lisäksi. Tammi-helmikuussa normaalien keikkojen lisäksi olisi tarkoitus käydä hiomassa levyjä Briteissä, ja maaliskuussa ollaan All In -risteilyllä muun muassa Big Chips -klubin jätkien kanssa. Huhtikuussa käyn Moskovassa tsekkaamassa taas kerran Red Bullin 3Style-maailmanmestaruuskisojen finaaliviikon. Jos tarttet keskimääräistä doupimpaa DJ:tä sun bileisiin, niin laita viestiä tulemaan!

Sosiaalinen media:

Facebook
Instagram
Twitter