Vakuudeton laina harkinnassa? Ainakin nämä asiat kannattaa huomioida

Kaupallinen yhteistyö: Rahalaitos.fi

Vakuudeton laina on laina, jonka pantiksi ei aseteta vakuuksia. Sitä kutsutaan usein myös kulutusluotoksi, koska lainaa harkitaan usein erilaisia hankintoja tehtäessä tai silloin, kun arjen kulutukseen kaivataan joustoa.

Ennen vakuudettoman lainan ottamista kannattaa lainatarjoukset kilpailuttaa. Jokainen lainanmyöntäjä hinnoittelee omat lainatuotteensa itse, joten sama hakija voi saada eri hintaisia lainatarjouksia eri toimijoilta. Vain kilpailuttamalla voi löytää näiden joukosta ne kaikkein edullisimmat.

Lainatarjoukset kannattaa kilpailuttaa

Kun on päättänyt ottaa vakuudettoman lainan, on tärkeää kilpailuttaa eri lainatarjoukset. Lainan kustannukset voivat vaihdella merkittävästi eri lainantarjoajien välillä, joten vertailu kannattaa. Kilpailuttamisella tarkoitetaan sitä, että lainatarjouksia pyydetään useammalta eri toimijalta. Tämän jälkeen tarjouksia pystyy vertaamaan toisiinsa itselleen sopivimman löytämiseksi.

Kilpailuttaminen on helpointa silloin, kun sen tekee lainanvälittäjän kautta. Lainanvälittäjät tarjoavat palvelua, jossa hakija pääsee vertailemaan yksilöllisiä lainatarjouksia täyttämällä vain yhden hakemuksen. Hakijan kannalta riittää, että siirtyy Rahalaitos.fi palveluun ja täyttää hakemuksen tiedot. Hakemus lähetetään lainanvälittäjän yhteistyökumppaneille, jotka voivat tehdä halutessaan lainatarjouksen.

Kaikki saadut lainatarjoukset kerätään yhteen paikkaan, jolloin niiden vertailu on erittäin helppoa. Tarjouksia saa lähes välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen, joten kilpailuttaminen vie vain hetken.

Huomio kannattaa kiinnittää todelliseen vuosikorkoon

Vakuudettoman lainan kustannukset koostuvat lainakorosta sekä muista lainaan liittyvistä kustannuksista. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi lainan järjestely- tai avauspalkkio, kuukausittainen tilinhoitomaksu ja laskutuslisä. Mikäli lainaa tarvitaan nopealla aikataululla, voidaan myös pikanostosta veloittaa erillisiä kustannuksia.

Kun vertailee eri lainatarjouksia, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainan kustannukset, joihin kuuluvat korot, tilinhoitomaksut ja muut kulut. Se antaa parhaan käsityksen siitä, kuinka paljon laina todellisuudessa maksaa. Todellinen vuosikorko on tärkeä vertailukohta eri lainatarjousten välillä. Mitä alhaisempi todellinen vuosikorko, sitä edullisemmat lainan kustannukset ovat sen takaisinmaksun aikana.

Ennen lainan hakemista on hyvä miettiä myös itselleen sopivin takaisinmaksuaika. Mitä pidemmän takaisinmaksuajan valitsee, sitä enemmän kustannuksia lainasta ehtii kertymään. Lyhyt takaisinmaksuaika puolestaan kohottaa kuukausikustannuksia korkeammiksi. Takaisinmaksuaika kannattaa suhteuttaa omaan talouteen sopivaksi.

Budjetin laskeminen ennen lainan ottamista

Ennen kuin ottaa vakuudettoman lainan, on tärkeää laskea talouden budjetti, jotta voi varmistua lainan sujuvasta takaisinmaksusta. Kannattaa miettiä tarkkaan, kuinka paljon rahaa on käytettävissä kuukausittain lainan takaisinmaksuun. Laskemalla kaikki tulot ja menot voi varmistaa, että on riittävästi maksukykyä lainan takaisinmaksuun ilman, että joutuu taloudellisesti liian tiukille.

On hyvä varautua myös mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin, jotka voivat vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen. Olisi hyvä varmistaa jo ennen lainan ottamista se, että on riittävästi säästöjä, jotka auttavat selviytymään lainan takaisinmaksusta myös vaikeissa tilanteissa.

Vakuudettomia kulutusluottoja on nostettu runsaasti myös viime aikoina. Ennen vakuudettoman lainan ottamista kannattaa lainatarjoukset kilpailuttaa, jotta löytää edullisimman lainatarjouksen. Näin välttää maksamasta liikaa lainan takaisinmaksun aikana.