Musiikin kuuntelu kotona

Kaupallinen yhteistyö: Hobby Hall

Tiedätkö sen tunteen, kun seisot osana tuhatpäistä yleisöä lempiartistisi keikalla? Musiikki virtaa koko kehosi läpi ja valot tekevät kokemuksesta upean. Oletko koskaan ajatellut, kuinka mahtavaa olisi, jos tuon saman tunteen ja kokemuksen voisi tuoda omaan olohuoneeseen?

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit, joilla saat parhaiden musiikkifestivaalien tunnelman tuotua sisälle omaan kotiisi. Vinkit, joiden avulla pääset nauttimaan lempiartistiesi musiikista suoraan kotisohvalta ilman, että sinun tarvitsee luopua musiikin laadusta tai kuuntelun tasosta.

Panosta huoneen akustiikkaan

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka tekee keikoilla ja konserteissa musiikista niin vaikuttavaa ja kokonaisvaltaista on tapahtumapaikan akustiikka. Kuvittele vaikka oikein suuri konserttisali. Ne on suunniteltu niin, että koko tila tukee äänen akustiikkaa.

Myös kotona kannattaa siis kiinnittää huomiota tilan akustiikkaan, jotta saat äänilaitteistasi parhaan tehon irti. Jos haluat kuunnella musiikkia esimerkiksi kotona olohuoneessasi, pidä mielessä, ettei tilaa ole rakennusvaiheessa suunniteltu äänentoistoa silmällä pitäen. Huone saattaa esimerkiksi olla iso, jolloin ääni kaikuu tai hukkuu seiniin.

Kaiuttimista lähtevä ääni ei suuntaudu kokonaan kuuntelijan korvaan, vaan myös kaikkialle muualle huoneessa. Ääni saattaa siis ensin osua ääntä heijastavaan pintaan ja suuntautua siitä vasta kuulijan korvaan. Tämä heijastus aiheuttaa kaiuntaa. Helpoin tapa poistaa kaikumista ovat akustiikkalevyt. Niitä voi asettaa huoneen, jossa musiikkia kuunnellaan, seinille. Pehmeät akustiikkalevyt poistavat äänen heijastumista, jolloin se tulee kuuntelijan korvaan puhtaammin.

Myös muut pehmeät materiaalit toimivat akustiikkalevyjen tavoin. Esimerkiksi verhot, matot, tyynyt ja vuodesohvat toimivat vaimentavina elementteinä ja parantavat huoneen akustiikkaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä enemmän kaikua poistavia elementtejä tilassa on, sitä parempi äänenlaatu saadaan aikaiseksi.

Kaiuttimet ja niiden sijoittelu

Kalleinkaan äänentoistolaite ei pääse oikeuksiinsa, mikäli huoneen akustiikka on pielessä. Kiinnitä siis akustiikkaan ensisijaisesti huomiota. Hyvällä akustiikalla kehnommankin äänentoistolaitteen saa kuitenkin kuulostamaan paremmalta. Älä siis automaattisesti oleta, että kalleimmat kaiuttimet riittävät tuomaan konserttisalien tunteen olohuoneeseesi.

Yleinen harhaluulo kaiuttimia hankkiessa on, että mitä suurempi kaiutin, sen parempi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tärkeämpää on valita juuri omaan tilaan sopivan kokoiset kaiuttimet. Erityisesti tilan koko vaikuttaa kaiuttimien kokoon. Jos tila, jossa musiikkia kuunnellaan on korkea ja avoin, toimivat korkeat pystykaiuttimet hyvin. Matalammassa tilassa, esimerkiksi kellarissa, matalammat ja leveämmät kaiuttimet voivat toimia paremmin.

Tärkeää on myös äänentoistolaitteiden sijoittelu. Hyvän kokonaisvaltaisen kuuntelukokemuksen saa luotua sijoittamalla kaiuttimet ympäri huonetta. Näin ääni ympäröi kuuntelijan ja luo vaikuttavan tunnelman. Hyllykaiuttimet voi sijoittaa nimensä mukaisesti vaikka hyllylle tai seinälle ja pystykaiuttimet voi asettaa seisomaan itsellään esimerkiksi lattialle. Myös tv-taso on hyvä paikka erityisesti pienemmille pystykaiuttimille.

Loppusilaus valoilla

Euforinen tunnelma keikalla tai konsertissa ei synny pelkästään musiikista. Kokemukseen vaikuttaa suuresti myös valot. Niillä tuetaan musiikin tunnetta ja luodaan vaikuttava kokonaisuus.

Nykyään monissa kaiuttimissa onkin asetus, jolla ne saa vilkkumaan musiikin tahtiin. Myös valojen vähentäminen on tunnelmanluojana tehokas keino. Hanki musiikinkuunteluhuoneeseen muutamia tunnelmavaloja, joita pystyy säätämään toivotun tunnelman luomiseksi.

Musiikkielämys lahjaksi

Innokkaalle musiikin kuuntelijalle mieluinen lahjaidea voisikin olla jokin musiikin kuunteluun sopiva laite. Kaiuttimet esimerkiksi voivat olla tilanteesta riippuen hyvinkin kalliita, mutta ne olisivat varmasti musiikkifanille mieluinen lahja. Erityisesti pienempään huoneeseen riittää kuitenkin pienempikin kaiutinsetti, joiden hinta on huomattavasti pienempi.

Erilaisilla valoelementeillä saa luotua mielenkiintoista tunnelmaa musiikin kuuntelun tueksi ja niiden ostaminen lahjaksi on helppoa. Jos lahjansaaja kuuntelee mielellään musiikkia itsekseen, voisi hyvät kuulokkeet olla oiva lahjaidea. Tärkeää on tietää, kuinka lahjansaaja mielellään musiikkia kuuntelee ja missä, jotta sopiva lahja sopii juuri saajalleen.